Bränderna i Australien

Det brinner som bekant våldsamt dels i Australien dels i Kalifornien.

Dessa båda platser har en faktor gemensam: Eukalyptusträden.

Adderande faktorer är värmen och stark vind.

Vad man slås av vid videor från dessa platser är den närmast våldsamma intensiteten i bränderna.

Medierna har inte riktigt förstått orsaken. Man har förklarat bränderna med dels medveten antändning och dels mängder med löv på marken som utgör perfekt bränsle för markbrand.

Dock så har man missat grundorsaken.

Eukalyptusträden ger ifrån sig starkt brandfarliga gaser vid hög värme. Det beskrivs som att det syns som en blågrön dimma över ekalyptusskogarna. Även barken på träden brinner intensivt av samma grundorsak, starkt brandbenägna ämnen i barken. När det en gång börjar brinna så blir branden våldsam pga nämnda faktorer.

En förklaring till att bränderna börjar är åsknedslag. Jag tvivlar på det. Så enormt många bränder kan knappast bero på åskan.

När jag läste om det här för ett par år sedan så hävdade man att den brandfarliga gasen från träden självantände vid hög omgivnings- temperatur. På andra håll förnekar man det.

Frågan är väl om det inte ligger något i det, att självantändning kan ske.

Nå vad drar man för slutsatser av dessa våldsamma bränder i eukalyptusskogarna?

Ingenting tycks det. Den naturliga slutsasen borde vara att blanda upp eukalyptusskogarna med någon form av lövträd som inte brinner särskilt spontant. Eller dela in skogarna i sektioner där man varvar eukalyptusskog med sektioner med lövträd av annan sort.

En egenskap med eukalyptus är att de ämnen som utsöndras är antiseptiska dvs bakeriedödande närmast träden. Dessa skogar växer fort under de första åren och har en undanträngande effekt på andra trädarter. Det kan man lämpligen åtgärda med gallring.

I Kalifornien har man börjat diskutera det, att ersätta delar av skogarna med andra trädslag. Dock har detta mötts av protester därför att eukalyptusskogarna upplevs som en estetisk positiv faktor i miljön. Det borde vara lätt att välja, gallra och byta ut vissa trädarter i skogen mot annat eller att få sina hem nedbrända.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: