Kontorslandskap en förolämpning av anställda

Kontorslandskap är för mig ett obegripligt fenomen. Att de skapades någon gång på 70-80-talet berodde på att arbetsgivarna tyckte att det var smart eftersom det skapade flexibla miljöer där man snabbt kunde  omskapa landskapet efter behov.

Men tänkte man på vad de anställda tyckte om detta?  Uppenbarligen inte. Det som förvånar mig är att inte facken sade ifrån.

Troligen begrep man inte de negativa effekterna på de anställda som systemet medförde.

På senare tid dvs mer än 30 år sedan dessa negativa miljöer skapades så dyker skarp kritik mot detta sätt att organisera arbetsmiljöer. Då och då har systemet ifrågasatts men inga skarpa reaktioner har märkts.

Märkligt nog så är det ett telecomföretag, TELENOR som i betalda annonser går ut med tung kritik mot kontorslandskapen som arbetsmiljö.

Vad de flesta vill ha på en kontorsarbetsplats är en visuell och akustisk integritet. Dvs man skall inte känna att man är påstirrad av andra i närheten, inte heller skall man behöva störas av andras samtal, med eller utan telefon.

Det är två grundläggande behov för att en person skall kunna arbeta någorlunda ostörd och kunna koncentrera sig på arbetsuppgifterna.

Nu finns det ju skärmar som kan ställas upp för att avhjälpa de värsta störningarna. Skall dessa fungera tillräckligt bra så måste de vara minst två meter höga samt vara ljuddämpade. Det är sällan som dessa krav är uppfyllda.

Att placera anställda i denna miljö i dess värsta form  – inga avskärmningar –  är en grov förolämpning av av personalen. Koncentrationssvårigheter och andra störningar samt allmän vantrivsel torde vara en grov beskrivning av problembilden.

Öppna kontorslandskap stör…….

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: