Ett nytt symptom på skolans slapphet

En egendomlig debatt har dykt upp i media om detaljer i svenska språket, om ”de”, ”dem” eller ”dom”.

För de som gick i skolan före 70-talet, dvs i kunskapsskolan,  så framstår denna diskussion som märklig. En lärare på gymnasiet föreslog att ”dom” är tillräckligt eftersom dagens ungdom använder detta ord i sitt talspråk.

Det är ju inte särskilt konstigt att dessa problem dyker upp med tanke på den allmänna degeneration som skolan genomgått med politikers stöd.

Men den grundläggande orsaken torde vara att dagens ungdom läser för lite. Då menar jag inte kurslitteratur – iden mån de ser någon sådan, ersättning med kopierade blad tycks vara standard – utan läsning av annan normal litteratur.

Jag läste rätt mycket i min ungdom vilket medfört att jag aldrig förstått de problem med rättstavning som många har. Inte heller det debatterade  problemet. Läser man mycket i den här åldern så lär man sig att känna igen språket och dess varianter och vändningar.

Den aktuella lärarens förslag att falla undan för ett slappt språkbruk som ofta uppstår i ungdomskretsar skall naturligtvis inte stödjas. I stället skall krav ställas på eleverna att de läser lämplig litteratur och redovisar att de gjort det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: