Spelar ingen roll vad experterna anser om antalet

Så har då Naturvårdsverket levererat ett ”expert”-utlåtande om det ”nödvändiga” antalet vargar som måste finnas i Sverige för att arten skall överleva.

Minst 300 st påstår man. NV erkänner att det nog i dag finns 400 vargar. Sannolikt omkring 500. Man måste räkna in de som finns i Norge eftersom det ur vargsynpunkt är samma område.

Oturligt nog så spelar det ingen roll vad dessa enögda biologer tycker om antalet. Det som helt avgör antalet är det antal som kan tålas med tanke på de problem och obehag detta skadedjur orsakar.

Så ligger detta antal under experternas uppskattning så är det detta maxantal som gäller oavsett vad experterna tycker.

Inavel snyftar kramarna. Det förekommer jämt inavel i naturen, men raserna överlever ändå. Jag utesluter inte att naturen har utvecklat någon form av mekanism som gör att inaveln inte blir destruktiv.

Oavsett detta, det antal vargar som riksdagen beslutade, 270, är alldeles för många.  150 – 200 är troligen det maximala som kan tålas.

Sedan måste det tillåtas dynamiska jaktmetoder, inte det enfaldiga begrepp som NV kallar ”skyddsjakt” , ett begrepp som missbrukas av NV på allt oavsett art. Alltså i restriktivt syfte.

Varg måste få skjutas direkt av berörda individer utan särskilt tillstånd. Även utan angrepp så skall skjutning tillåtas, då vargen uppvisar ett obehagligt närgånget beteende avseende mänskliga boningar. Det är nödvändigt för att lära vargen att människan är farlig att närma sig.

Sedan måste årlig jakt tillåtas för att hålla stammen nere.  Förra vintern så uppnåddes inte det antal som var målsättningen. I efterhand så konstaterades det att i vissa områden fanns det betydligt mer varg än man trott.

Så delegeringen till Länsstyrelserna har inte fungerat bra. Det antal som beslutats skall skjutas skall skjutas. Jakttiden skall förlängas till det bestämda antalet uppnåtts.

Om det skulle visa sig att det lägre antalet gör att vargen inte klarar en fortlevnad med  detta antal, så visar det bara vad som tänkande individer för länge sedan begripit: Att det inte finns några förutsättningar för att ha detta skadedjur i Sverige.

I så fall så är det bästa att med jakt skjuta bort de som finns kvar. Så vi får tillbaka den positiva miljö som vi haft i närmare 100 år pga avsaknad av varg.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: