Nedbrytningen av polisen fortsätter

Polisen skall spara in 700 fordon. Av ca 4500. Tant Götblad – som av någon anledning fortfarande har en hög chefsbefattning – säger att det finns fordon som går väldigt lite och dem skall man göra sig av med.

Det är bara ett krux med det resonemanget. Det är fel.

Skillnaden att mellan att ha tillgång till fordon för att kunna rycka ut eller att inte rycka ut, kan vara skillnaden mellan liv och död. Det skall alltid under normala förhållande  finnas tillgång till fordon för utryckning. Det innebär i praktiken att varje polisstation måste ha ett visst överskott av fordon. Inte det motsatta som polisledningen nu föreslår.

Detta förslag kommer samtidigt som man lägger ner lokala polis- stationer på löpande band. samtidigt som  man talar om att polisen skall vara mer synlig och tillgänglig. Det här går inte alls ihop. Lägger man ner mindre polisstationer så måste det ersättas med högre frekvens av patrullering vilket kräver mer fordon inte färre.

Bilar går sönder ibland och då måste man ha ersättare direkt. Bara det motiverar ett överskott.

Speciellt gäller det Norrland där man har långa utryckningsvägar och därmed långa responstider på ett  larm.

Tydligen har inte polisledningen undersökt behoven ute i distrikten utan först bestämt nedskärningen och för att sedan sedan undersöka vilka distrikt som skall drabbas av åtgärden.

Det är bara att konstatera att det är en konstant attack på delar av rättssystemet i detta fall polisen.

För ett antal år sedan så bestämdes att polisen skulle ”inte åka på allt”.  Det var troligen under den tid då Stefan strömberg var Rikspolischef. Dvs före 2008.

Det är bara ett krux med detta. Det är helt fel.

Polisen skall just precis åka på allt. Det är bättre att åka en gång för mycket än en gång för lite. Det kan vara skillnaden mellan liv och död. Det ger dessutom den signalen till buset att så fort det sker något skumt så kommer polisen direkt. Det nuvarande systemet ger rakt motsatt signal.

I Kristianstad inträffade en händelse som orsakade en persons död. Troligen pga att polisen inte ville rycka ut i tid. Hur många liknande händelser som inträffat senare det är en öppen fråga.

Vad man regelmässigt får höra från polisen är att man ”prioriterar”.  Ett annat uttryck för att man inte åker på allt.

Under normala omständigheter så skall inte prioriteringar göras. Det skall alltid finnas en viss överkapacitet för verksamheten.

Skulle man ta detta uttryck på allvar ”prioritera” så innebär det att man har en konstant underkapacitet överallt i Sverige. Ett allvarligt tillstånd som regeringen är skyldig att åtgärda skyndsamt.

Det behövs fler poliser och fler utryckningsfordon, inte färre.

Den person som vid kriget i Husby sade att man skulle ”göra så lite som möjligt” utnämnde denna regering till högsta operativ chef för polisen.

Man skall inte bråka med huliganer. Man skall göra så lite som möjligt. Man skall inte åka på allt. Man skall prioritera. Usla polislöner.

Det råder en attack på rättssystemet sedan många år, en medveten demoralisering. Det kan inte ske utan regeringens medgivande.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: