Regeringen energiflummar

I Ny Teknik skriver Baylan och Romson om energiplaner för framtiden, 100% förnybart heter det.

Det är en fin tanke men det finns vissa problem på vägen.

De påpekar att Sverige är efterblivet när det gäller utnyttjande av solel. Helt rätt för en gångs skull. Sverige är förmodligen sämst i Europa. Det bygger på missuppfattningen att vi hart så få soltimmar vilket är felaktigt. Vilket de påpekar.

Men denna satsning på ny energi motiveras med att det är nödvändigt för att uppnå klimatmålen.

Det är liksom en missuppfattning av de totala klimatproblemen i världen. Sveriges utsläpp är minimala jämfört med Kina och Indien.

Det vore mer effektivt att satsa på solkraft i Indien så att de slipper elda med koskit och trä ute på landsbygden. Utsläppen från denna del av världen är enorma. Man talar om ett brunt bälte över Asien pga detta eldande.

Ser man på möjligheten i Sverige att byta ut nuvarande energikällor mot de nya så spricker resonemanget. Så länge man inte har kommit på metoder att lagra stora mängder energi så är det omöjligt att lägga ned både kärnkraft och fossil kraft som MP vill.

Detta låtsas de som  att de inte förstår eller vill förstå, för då spricker de tjusiga målsättningarna pga av brist på realism.

Industrin måste ha tillgång till jämn och säker försörjning av elkraft. Det kan inte de nya systemen leverera med nuvarande teknologi. Det kan däremot kärnkraft och vattenkraft tillsammans. Det kravet har nog även hushållen även om det är möjligt med  viss energilagring lokalt.

Energiflum från regeringen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: