Damfotbollen avslöjad

Tyskland – Sverige  4 – 1.

Proffs mot Friskis & Svettis.

Nu letas förklaringar. Minst 50% av förklaringen/lösningen är närmast banal. Brist på fysisk basträning. Närmare bestämt benstyrka.

Tyskorna var fysiskt starkare, hade starka ben. Det syntes på deras lårmuskler. man föds inte med sådana, det är något som man erhåller med målmedveten styrketräning.

Många av svenskorna ser ut som tändstickor jämfört med tyskorna, även jämfört med många andra lag som tex USA.

Benstyrkan är helt avgörande för att bli en bra fotbollsspelare. Snabbheten  är en avgörande parameter. men för att bli snabb fordras först benstyrka. Bollbehandling är en annan  viktig parameter. För att behärska säker bollteknik så fordras benstyrka. Skytteförmåga är mycket teknik, men benstyrka är avgörande även där.

Om en spelare känner sig stark och snabb så medför detta ett självförtroende som bara det höjer spelaren minst en klass.

Varför tränar inte svenska spelare benstyrka?  Troligen för att de inte vill. De tränare som försökt ger förmodligen upp efter barnsliga och pjåskiga protester.  Det är samma sak med damlaget i handboll. Skillnaden mot norskorna som är riktigt fystränade är tydlig. Hur många spelare i handbollslaget kan leverera ett hoppskott? Ingen vad jag kan minnas utom Linnéa Torstensson.

Förklaringen är enkel, för att hoppa upp krävs styrka och spänst. Det saknar de flesta.

Är det det svenska pjåsk-och curlingsamhället, flum skolan, där inga krav får ställas, som är orsaken??

Förbundskaptenen kan ju inte göra så mycket åt detta direkt på sammandragningar några dagar per match och år. Det kan inte reparera denna fundamentala brist. Däremot kunde hon dra samman de allsvenska tränarna och uppmana dem att skärpa grundträningen rejält. Speciellt betona benstyrkan. Samt snabbhetsträning.

Det skulle inte förvåna mig om många elitspelare hotar med att sluta om  skärpta krav på basträning framförs. De betraktar allsvensk fotboll som ett roligare alternativ än Friskis & Svettis.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: