EU-armé helt rätt

J-C Juncker i EU vill skapa en EU-armé. Äntligen, det tar tid innan poletten ramlar ner.

Det är självklart att EU skall ha en militär kapacitet att ställa upp med. Juncker säger själv att EU tycks inte tas på allvar då vi saknar en enad militär identitet.

Så är det tyvärr, en politisk union respekteras inte förrän den kan visa upp militära muskler. Tyskland är positiva, Storbritannien massivt emot. De är USAs medlöpare och agent så det var väntat. Skulle en EU-armé byggas upp skulle USAs inflytande via NATO i Europa minskas. Vilket vore positivt för avspänningens skull, inte minst därför motiveras en EU-armé.

Det kan ske gradvis, tex så kan Lissabonavtalet skärpas med avseende på militär ömsesidiga skyldigheter. Tunga avancerade vapensystem kan finansieras gemensamt och placeras centralt.

Pga avsaknad av en militär EU-pakt så har Ryssland och USA åter ställts nos mot nos.

USA har utnyttjat EUs militära vakuum för att flytta fram sina positioner vilket har återfört situationen till kalla krigets dagar.

En självständig EU-arme skulle fungera som buffert mellan NATO/USA och Ryssland vilket skulle gagna avspänningen. Under förutsättning att NATO/USA monterar ner sina system i Rysslands närzon.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: