Om det obefintliga försvaret

Ett par skribenter skriver i en debattartikel i SVD att försvaret behöver ca 100 miljarder över en 10-årsperiod. Ja det är precis vad jag sagt tidigare i diverse inlägg. 10 miljarder per år behövs som minst. Det som både den gamla och den nya regeringen föreslår är bara växelpengar som inte förändrar mycket till det bättre.

I DN idag så skriver två NATO-flummare, Winnerstig/Tolgfors om försvaret.

De betonar att hot med taktiska kärnvapen kan användas av Ryssland för att uppnå sina mål även om de aldrig använder vapnen.

Taktiska kärnvapen är mindre laddningar som kan skjutas med kanon eller  mindre missiler.

Från artikeln, slutklämmen:

”Av särskild vikt för Sverige är att upprätthålla det goda transatlantiska samarbetet med USA, eftersom både vår egen och närområdets säkerhet är beroende av detta. Utan den förbindelsen saknar Europa verktyg för att hantera de hot som Europa nu står inför. Det är vår förhoppning att hela den nya svenska regeringen inser detta.”

Tidigare hade de konstaterat att mot ett enat väst så står sig Ryssland slätt. Om de med detta inräknade USA är ej klart. Det räcker med ett enat Europa för att Ryssland skall avstå.

Det förutsätter att den naiva nedrustningen i Europa får ett snabbt slut och att militära och politiska realiteter inses. Europa skall självfallet inte vara beroende av USA för  för det egna försvaret.

Om Europa saknar ”de verktyg” som behövs så är det självklara alternativet att skaffa de verktygen. Inte att skrika att någon annan skall försvara oss.

I Avpixlat skriver en rysk kvinna som flydde till Sverige pga kritik mot Sovjetunionen att rysk militär betraktar  Sverige som ett ingenmansland, ett försvarslöst område. Ett land som saknar en armé. Ett resultat av att de skurkpartier som kallas ”alliansen”  medvetet saboterat försvaret.

Taktiska kärnvapen borde varje land ha. De är tillräckligt obehagliga för att en angripare skall tänka sig för. Man kan konstatera att ett land med kärnvapen inte har blivit angripet, inte ens Nordkorea.

Alltså är det effektivt. Sverige hade mobila kanoner framtagna för taktiska kärnvapen för ca 30 år sedan.De skrotades av (s) och (c).

Det är dags att vakna upp ur det naiva flummet och skaffa de vapen som behövs. Sverige bör skaffa taktiska kärnvapen.

I dag skriver professor Stefan Hedlund i SVD om försvaret. Han har under många år kritiserat den dåraktiga försvarspolitiken.

Winnerstig/Tolgfors – DN

100 miljarder behövs – SVD

 Artikel i Avpixlat

Stefan Hedlund – SVD

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: