De sovande politikerna

Varför vaknar vi alltid först efter katastrofen?

Frågan ställs av Wolfgang Hansson i Aftonbladet.  Det är en mycket bra fråga. Det verkar vara någon slags lokal hjärnpest i Sverige  som gör att förutseende och beredskap när det gäller övergripande säkerhet  i samhället prioriteras lågt eller inte alls, när det vore självklart med det motsatta.

När VK2 gick igång så insåg de dåvarande drönarna i riksdagen att vi måste nog ha ett försvar. Så började man under kriget att rusta men hann inte så långt innan kriget var slut. Rustningen fortsatte dock frenetiskt under ca 20 år för att nå en kulmen i mitten av 60-talet. Då var det dags igen att börja nedrusta för nu var det ju helt klart att det aldrig skulle bli något krig igen.

Det var man helt övertygad om även i slutet på 20-talet.  Samt i början på 1900-talet.

Av bara farten så blev försvaret lite överdimensionerat på 60-talet, politikerna ville liksom döva sitt samvete genom att driva på upp- rustningen, den som de borde gjort på 30-talet.

Sedan har nedrustningen pågått linjärt sedan dess, socialdemokraterna och centerpartiet  hjälptes åt att förstöra så mycket som möjligt. Sedan kom det ”nya arbetarpartiet” och bara fortsatte nedbrytningen. I dag är försvaret mest ett skämt. På samma relativa nivå som  i början på 30-talet eller 1910.

I slutet av 1800-talet då partisystemen började forma sig så var det dåvarande centerpartiet och liberalerna som var emot en upprustning av försvaret. Dessa partier har ungefär samma inställning än idag.

Strax före VK1 så organiserades ett bondetåg med tusentals deltagare som demonstrerade i Stockholm med krav på pengar till försvaret, kungen stod på samma sida. Privata medel samlades in för att kunna bygga en pansarkryssare vilket gjordes.

Det är samma mentalitet i dag i riksdag och regering.

Det är dags för ett nytt demonstrationståg för ett starkare försvar både det militära och den civila räddningstjänsten.

Med anledningen av storbranden i Västmanland så har diskussionen om brandförsvaret har tillräckliga resurser dykt upp.

Som visats så har de inte det.  I Sverige med stora sammanhängande skogar med tät vegetation så kan en brand under ogynnsamma omständigheter, hög värme och stark vind spridas mycket snabbt. Det är nästan omöjligt att stoppa en sådan brand med den tämligen primitiva utrustning som hittills har använts.

Det insåg man efter några dagar och begärde då att få hyra in vattenbombare från Frankrike och Italien. Det tog tid pga dåligt väder för italienarna men slutligen var de på plats.

De här flygplanen tar upp till 6000 liter i sina tankar,  De fylls snabbt vid ”touch down” på sjöarna. De är mycket effektiva och kan  sprida stora mängder  vatten på kort tid. Helikoptrarna kommer inte i närheten av samma  kapacitet.

De här planen testades i Sverige 1995 – 96.  På två år så deltog de i släckning av 11 bränder varav en i Finland.

Erfarenheterna var mycket goda vilket rapporterades till regeringen i slutrapporten.  Slutresultatet blev dock att man ansåg att planen skulle bli för dyra att köpa. Kan man resonera så när det handlar om att rädda både stora värden och människoliv??

Ja svenska politiker kan resonera så.

En sådan här kraftfull resurs kan ju delas av flera länder vilket gör kostnaden avsevärt mindre. Tex Norden, Baltikum, Polen och norra Tyskland skulle kunna dela på tre plan. De är flexibla och kan användas till både kustbevakning och sjöräddning.

Skogsskadorna beräknas till minst 300 miljoner i Västmanland.  Hade vattenbombare funnits där redan från början så hade säkert värden för 150 miljoner räddats. Till det kommer nedbrunna hus.

Det finns vissa saker man inte skall kompromissa med. Det gäller landets militära försvar samt räddningstjänst och brandförsvar. Där är det fel metod att räkna ”krona för krona”.

MSB som är överordnat organ för räddningstjänsten har en kvinna som GD. I länken nedan kan ni läsa om vad hon prioriterar – genusverksamhet. Hon har stöd av regeringen för detta. Reinfeldt har satsat hundratals miljoner på denna feministiska dårskap.

Artikel – Wolfgang Hansson

Vattenbombare 1 – Artikel SN

Vattenbombare 2 – Artikel SN

MSB satsar på genusteori – Artikel

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: