Fel skolbeslut igen

Regeringen har kommit med ett nytt utspel i skolfrågan.

Som man kan förvänta sig så blev det fel nu också. Eller så är det medveten illvilja.

Man föreslår att  grundskolan skall bli 10-årig på så sätt att 6-åringarna skall börja som 1:a klass.  Redan nu går de i sk förskoleklass som är frivillig som en förberedelse till det ordinarie lågstadiet.

Då är frågan, hur tänker de?

1.
Det är inget fel på grundskolan men vi måste börja tidigare så att de hinner med mer.

2.
Vi vet inte vad som är fel med grundskolan så vi provar med det här.

3.
Genom att vidta en ”åtgärd” så tror folk att det löser problemet, en sk avledande manöver för att leda fokus från de verkliga problemen.

4.
Det verkliga skälet är att minska föräldrarnas tillsynsproblem, ungarna blir bundna i skolan längre och blir mindre beroende av fritis som är en mer osäker miljö.

Det finns ungar som inte är skolmogna i skallen ens vid sju års ålder. Sannolikt ökar denna kategori kraftigt med tidigare skolstart. Skall dessa direkt slussas till särskola och få sin skolgång förstörd eller klassas de som ADHD-fall för att ”lösa” problemet??

Det finns inget som pekar på att tidigare skolstart är positivt vilket också en professor påpekar.

Grundproblemet är naturligtvis den usla kvalitén på utbildningen i grundskolan.

Den tanke som omedelbart dyker upp är: Hur kan det komma sig att förr i tiden så klarade sig eleverna utan akuta problem??  Så sent som i början av 90-talet så ansåg man att skolan fungerade bra. Vad hände sedan? Mer om det i nytt inlägg. Dessutom var utbildningen svårare. Man har sänkt och sänkt kraven för att dölja problemen i skolan.

För övrigt: Varför är det självklart att alla skall komma in på gymnasiet?? Gymnasiet skall vare en betydligt svårare och mer teoretisk utbildning. Det är naturligt att 10-20% inte klarar den utbildningen. Den dogm som politiker i 2-3 decennier skapat är: Det finns inga obegåvade elever.  SJÄLVKLART  finns det sådana!!

Dessa skall avledas efter grundskolan till praktiska utbildningar. Inte frivilligt utan med tvång. Nu försöker man med skohorn få in elever på gymnasiet med lite extrautbildning vilket föreslås i förslaget.  De flesta kommer att misslyckas trots det.  Det är att göra eleverna en björntjänst, den gamla utslagningen med åtföljande förtidspensionering kommer att fortsätta.

Artikel 1 SVD

Artikel 2 SVD

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: