Problemformulering och grindvakter

En PK-journalist, Per Hagman, på judetidningen Expressen har rest till Lampedusa och levererar som man kan förvänta sig en snyfthistoria om de stackars båtresenärerna.

Som rubrik på artikeln har han satt ”Europas skam”.

Är det rätt rubrik? Svaret är nej. Rätt rubrik är: ”Afrikas skam”.  Denna kontinent har fått hundratals miljarder i bistånd under de senaste decennierna, men vad har hänt pga detta??  Inte mycket. I vissa länder har det börjat gro en ekonomisk utveckling, jag gissar att det i många länder händer inte mycket. Man är inte intresserad.  Eller den intellek- tuella kapaciteten räcker inte för att åstadkomma något positivt.

Beträffande flyktingproblemet så måste gälla följande princip gälla: Varje region måste klara sina egna uppkomna problem. Med  stöd från omvärlden i vissa fall.

Den nuvarande lösningen att skyffla folk till länder flera hundra mil bort är en katastrofalt felaktig lösning. Dels pga kulturella, bildningsmässiga eller religiösa skäl. I viss utsträckning så dräneras u-länderna på den kompetenta del av befolkningen som finns, de borde naturligtvis stanna och utveckla landet.

Anna Dahlbergs krönika är av motsatt slag, hon vågar säga nästan rent ut att det finns gränser för vad en välfärdsstat kan ta på sig för åtaganden om man vill behålla en hyfsad standard. Hon talar om ”grindvakter”.  Ja sådana finns det i administrationen men när deras arbete totalsaboteras av rygglösa odugliga politiker på riksnivå så blir deras arbete hopplöst.

Anna Dahlberg – Expresen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: