Går bistånd till försörjningsstöd?

”Biståndet skall göra skillnad för fattiga människor” säger nya biståndsministern. Frågan är vad hon menar. Är det så att delar av biståndet via underliga FN-organ går direkt till vissa länder som försörjningsstöd??  Dessa FN-organ får stora bidrag från Sverige och andra nationer men vad sysslar de med?

Hon skall åka till FN och ta reda på det och kräva bättre effektivitet.

Är det så som man kan misstänka att delar av biståndet förbrukas som direkt  försörjningsstöd, då har biståndsverksamheten spårat ur helt.

Biståndet skall i stor utsträckning vara hjälp till självhjälp, dvs uppbyggnad av infrastrukturen. Utbildning, sjukvård, energisystem är exempel på sådant.

Jag har en känsla av att biståndet börjat att användas till sådant som det aldrig varit avsett för. Tex så har man hävdat att det viktigaste är att främja jämställdhet i dessa länder. Det är rent politiska projekt som vi inte  har någon anledning att lägga oss i, definitivt inte via biståndet

Pga den idiotiska kopplingen till BNP så har biståndet svällt till perversa nivåer, just nu ca 38 miljarder. Ca 4,5% av statsbudgeten.

Biståndet skall i stället vara kopplat till just statsbudgeten. Max 1% av statsbudgeten ca 8 miljarder.  SIDA bör snarast läggas ned, biståndet kan skötas av en sektion på UD.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: