Gruvskatt – IQ-befriat som vanligt från Lööf

Näringsministern gör ett inlägg i DN där hon försöker försvara den nära nog obefintliga gruvskatten vid brytning i Sverige. Hennes nyuppfunna skäl är att det ställs mycket höga miljökrav vid brytningen.

Inlägget är precis så IQ-befriat som hennes tidigare inlägg i frågan.

Vi skall skänka bort vår stora malmtillgångar för att några hundra gruvjobbare skall få kortvarig sysselsättning.  Hon idisslar om ”hållbarhet”. Är det hållbarhet att så snabbt som möjlig skänka bort våra värdefulla naturtillgångar??  Jag blir illamående av att bara se hennes judiska äggtryne.

Hon poängterar att vi har sällsynta jordartsmetaller som är mycket värdefulla. Det åtgår 15 kg sådana i en hybridbil.  Det är skrämmande att det går åt så mycket av dessa metaller som finns bara i begrän- sade mängder. Det är ett gott argument för att kraftigt beskatta dem så att industrin tar fram andra lösningar.

Den korkade idén om avgiftsfrihet skapades av regeringen Bildt 1993. Sedan har centerkärringen Olofsson tuggat vidare på samma tema för att framstå som hjälte i gruvdistrikten.

Kanada och Australien har 20% gruvskatt vilket snarast bör införas även här.  Det gör att industrin tänker sig för vid nya konstruktioner och väljer effektiva lösningar. Det medför också att återvinning blir lönsammare.

Att centerpolitiker och speciellt kvinnor inte förstår att malmtillgångar är icke förnybara resurser som man måste hushålla med – det är bara vad man kan förvänta sig.

Men hennes hållning är väldigt nyliberalt centerpartistiskt. Sälj allt som går att sälja. Skit i konsekvenserna för Sverige.

Tidigare inlägg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: