Lyxproblemet i det löjliga landet

Uppdrag Granskning gjorde ett bra jobb när de klädde av det löjliga begreppet ”barnfattigdom”.

Bara namnet som antyder att barn har en egen ekonomi och det finns de som har för lite pengar.  Den här typen av simpla grepp påminner om tidigare varianter där familjemaffian försöker roffa åt sig ännu mer av den gemensamma kakan för att höja sin standard med barnen som känslomässigt argument.

Vad man menar är ”fattiga”  barnfamiljer.  Definitionen är att familjer som har mindre än 60% av  medianinkomsten är fattiga.  Detta är alltså ett relativt begrepp, det handlar inte om absolut fattigdom där barn svälter och far illa.

De som blev kritiserade, tre organisationer i hycklarbraschen, har i efterhand tvingats erkänna – jo det är relativ fattigdom, inte absolut dito.

Vad är det då för slags fattigdom?  Standardargumenten är att det finns barn som inte har lika fina kläder som andra, att de inte har råd med skolresa och mer  av samma kaliber. Ett löjligt problem som bara kan  uppkomma i ett löjligt land där folk inte vill ta hand om sina egna barn, ett land där man ger barnen sömnmedel för att de skall hålla käft och somna, där barn ADHD-stämplas för att de inte klarar den skola där politikerna bestämt att ungarna skall klar sin utbildning själva osv.

Man kan lika gärna vända på saken varför finns det ungar som har det så oerhört bra ekonomiskt hemma?   Skoluniform och en gemensam kassa för utflykter löser en del av det som hycklarproffsen gråter över.

I Aftonbladet så finns en artikel i dag om hur mycket barnen har på sparkontot. Över 32000 i snitt. För drygt 10 år sedan var siffran 28000.  Fattiga barn???

I hög utsträckning gör det mesta av barnbidraget in på barnens sparkonto.  Medel-  och överklass  får en present av staten som de inte behöver. Var det detta som var meningen med barnbidraget??  Barnbidraget kostar drygt 20 miljarder. Hälften kan dras in eftersom det inte finns något behov. Samtidigt håller försvaret på att gå i konkurs pga brist på pengar.

Sparkonto barn – Artikel

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: