Inavel är troligen normalt

Någon gång på 30-talet inplanterade Herman Göring två tvättbjörnar i Tyskland. De har nu förökat sig så att de håller på att bli en lands- plåga. Man beräknar att de snart kommer att uppgå till en miljon.

Med referens till  tjafset om den svenska vargstammen och dess inavel där det hävdas att stammen är utrotningshotad pga inavel om den inte blir större och får inflöde från Ryssland, hur kan det komma sig att den enorma inavel som måste råda bland tvättbjörnarna i Tyskland inte orsakar stammens utdöende??

Jag har länge misstänkt att inavel är något normalt bland vilda djur och det orsakar inte några stora problem.

En genetikprofessor hävdar att Naturvårdsverkets hypoteser om inavel i vargstammen är helt felaktiga. Så här skriver han på sin blogg:

”Naturvårdsverkets förslag om behövligt vargantal (”gynnsam bevarandestatus”) 121019 är helt irrelevant och allvarligt missbruk av genetik.”  Källa: Jaktjournalen

Det kan ifrågasättas om inte detta påstådda inavelsproblem medvetet har blåsts upp av diverse ”experter”  för att kunna användas som ett skenargument för att öka vargstammen i Sverige.

Annonser

One Response to Inavel är troligen normalt

  1. Michael Ericson skriver:

    Håller helt med dig om att inavelsproblemet är starkt överdrivet, om det ens existerar! Jag har sökt exempel på djurpopulationer som dukat under som en följd av inavel, men inte funnit några. Detta torde vara en av de ”dyraste” lögnerna i svensk historia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: