Polis och rättsröta

Anna Dahlberg ,ledarskribent i Expressen, träffade tämligen rätt i ett inlägg 121014. ”En räddningsplan för polisen” var rubriken.

Hon föreslår ett antal punkter som behövs för att återupprätta en poliskår som helt spårat ur i de flesta avseenden.

Tex en polisinspektion. Rätt , men det bör vidgas till en Rättsinspektion som även kan ta tag i rötan på åklagarsidan och  andra problemhål  i rättssystemet.

När man fått 3000 nya poliser och resultatet blir ökad ineffektivitet så är det en signal som borde ge drastiska åtgärder. Men det händer i stort sett ingenting eftersom Reinfeldt ser justitieministerposten som ett försörjningsjobb åt en gammal kompis.

Den föreslagna reformen med en myndighet istället för 22 är att steg i rätt riktning under förutsättning att det sker en total omorganisation där chefer som bevisat sin inkompetens skall rensas ut. Den nuvarande RPS-ledningen skall naturligtvis inte leda den nya organisationen.

Mycket av de underliga problem som uppstått har att göra med en katastrofal rekryteringspolitik.

Dels har RPS mot gällande regler rekryterat 50% kvinnor. Att kvinnor skulle öka effektiviteten är en illusion. Dels pga barnledighet, dels att de flesta måste han en manlig dada med sig för att klara jobbet.

Om man därtill i distrikt med  etniska kategorier som är ökända för kriminalitet och låg moral  rekryterar poliser  så blir resultatet som man kan förvänta sig. Jag avser inte invandrare.

Den som tror att dessa poliser sätter åt sitt eget folk vet inget om solidariteten inom dessa ökända folkgrupper alternativt så är personen idiot.

Det handlar också delvis om att moralen inom poliskåren brutits ner genom stupida jämställdhetsprioriteringar.  För att kompensera detta så har RPS gett direktiv om att statistik och pinnjakt är det viktigaste. Jämställdhet kan självklart inte vara ett prioriterat område för polisen.

Rekryteringsfrågan är oerhört viktig och det är helt klart att i den nya organisationen skall ingen lokal rekrytering ske inom de nya avdelningar som ersätter myndigheterna. Rekrytering skall ske centralt. Det kan ifrågasättas om polisen alls skall få bedriva egen rekrytering, mitt tidigare förslag var att en särskild enhet direkt under justitiedepartementet skall hantera all rekrytering. Detta för att motverka den lokala korruption som råder idag.

Vid den nya reorganistationen så skall alla poliser sägas upp och de får söka tjänster på nytt.  Nödvändigt för att rensa ut den röta som kommit in i organisationen.  Jag gissar att runt 3000 – 5000 inte bör återanställas.

Problemen är lika stora på åklagarsidan. Det behövs en utrensning även där av olämpliga individer.

Jag har bott i både Östergötland och Västmanland så jag har rätt bra på fötterna.

Artikel i Expressen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: