Rasisthycklarnas julafton

Tin-Tin har figurerat länge nu i spalterna. Avbildningen av svarta i Kongo skulle vara ”rasistisk”.  Är befolkningen i Afrika svarta? Ja.  har denna befolkning ofta tjocka läppar? Ja.  Så befolkningen  i Afrika ser ”rasistiska” ut?  Det är inte lätt med logiken när dim- och dumhjärnorna går igång.

Figurerna i Tin-Tin är av karikatyrtyp vilket gäller mängder med tecknade serier. Dvs det finns ingen avsikt att perfekt avbilda en människa.  Med karikatyrer så förstärker man ofta vissa särdrag. I detta fall menar man att negrer har avbildats med extra tjocka läppar vilket skulle vara kränkande vilket knappast varit avsikten. Möjligen syftar man på beteendet hos de svarta. På den tiden så bodde man i hyddor och hade eventuellt bastkjol, jagade med spjut och pilbåge.  Så var det ju. Men även de vita i dessa serier ser ju mer eller mindre löjliga ut! Var finns anklagelserna om ”rasism” mot de vita??  Passar inte PK-galoscherna?

Sedan har tillkommit en ”neger”-affär i samband med fotboll.  Hedenmo fick spel igen och skulle nita kommentatorerna för att någon använt ordet ”svarting”. För övrigt var det inte en kommentator som använde det utan en i sammanhanget utomstående person.

Är afrikaner svarta? Ja. ”Svarting” är en något skämtsam benämning precis som  ordet ”svartskalle.”

Storm i ett vattenglas , precis, men Hedenmo gjorde det till en orkan på havet.

”Neger” kommer av det latinska ordet ”negro” som betyder svart.   ”Neger” betyder således svart människa.  ”Viting” använder invandrare ibland som skämtsam benämning på människor med motsvarande hudfärg.

Så var ligger problemet?  I allt väsentligt i huvudet på hycklande journalister.

I dagens DN 121013  så har en kvinnlig journalist lyckats leta upp en figur som ”forskat” i idrottsrasism. Vad sägs om detta:

”Det finns sedan länge en tradition att huvudsakligen placera svarta spelare (oavsett nationalitet) i offensiva positioner.Det är nämligen allmänt vedertaget i Europa att det är på den delen av planen som dessa spelares ”naturbegåvning” utnyttjas bäst. Men eftersom samma spelare också förmodas sakna disciplin, uthållighet och taktisk förmåga kan de inte betros med defensiva uppgifter på planens mitt.”

Detta är alltså ett tecken på ”rasism”!!! Man tar sig för pannan. Denna ”forskare” torde var helt okunnig om idrott i störst allmänhet.

Ja svarta är ofta bättre i offensiva positioner. De har en naturlig snabbhet i motsats tex svenska spelare. Oftast en bättre bollteknik  samt skytteförmåga i motsats till svenskar.  Visst, självklart skall man utnyttja denna kapacitet.

”Sakna disciplin och uthållighet……..”.  Pinsamt, DN har gjort bort sig. Igen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: