EU testar LED med dåligt resultat

EU har testat LED belysning. Fyra av fem underkända.  Störningar på nätet, radiofrekvent strålning var de problem som upptäcktes.

Den är inte dioderna i sig själva som orsakar störningar utan den elektronik som används för att ta ner 240V till de låga spänningar som dioderna kräver.

Detta bekräftar det jag skrev i ett tidigare inlägg, idiotin att bygga in en massa dyrbar elektronik i varje lampa.  Det måste installeras lågspänningsnät i nybyggda hus så att den komplicerade och problematiska elektroniken inte behövs. Det är dessutom ett enormt slöseri med resurser.

Ny Teknik – Artikel

LED – Tidigare inlägg

Annonser

2 Responses to EU testar LED med dåligt resultat

 1. Björn Wahlberg skriver:

  Även lågenergilampan bristfällig. Kan leda till brand och giftgasutvecling.

  En Philips lågenergilampa ledde till ett brandtillbud hemma hos mig. Små lufthål på undersidan av sockeln hade förmodligen täppts till av damm.
  Temperaturen blev så hög att lamhållarens bakelit kolade samtidigtr som glaset sprack och den giftiga gasen i lampan trängde ut.

  En skarp doft spred sig som tog flera dagar att vädra ut.

  Philips lampan var av en typ med mått som en vanlig glödlampa och därför, till min glädje då jag köpte den, passade den i aktuell golv lampa av 90 tals modell.

  Då jag betraktade denna typ av lampa som brandfarlig kontaktade jag brandförsvaret i Östersund och Länsförsäkringars skadeförebyggare..

  Under ett kontrollerat försök, med annan lampa av sammamärke och av samma typ och med en annan lamphållare, teipades de små hålen på undersidan på undersidan av lampsockeln igen. Länsförsäkringars skadeförebyggare kunde då konstatera att temperaturen efter ett antal minuter steg tll hundra grader i lampsockeln. Varvid provet avbröts.

  När jag senare bytte ut en lågenergilampa av märket Luma. En lampa som slocknat i en takarmatur, av den typ som ser ut som ett shopböjt lysrör, visade det sig förutom att ”lysröret” var svartbränt i ena änden så hade glaset spruckit och den giftiga gasen trängt ut.

  När en granne till mig som hade haft en bords lampa tänd för att inte röja sin bortvaro och kom hem, hade en lågenergilampa i en bordsarmatur brunnit och antänt tygskärmen. Som tur var hade inte branden spridit sig.

  Jag hoppas verkligen att en sådan brandfarlig lågenergilampor inte hamanr i ett rum med en baby eller med mindre barn. Barn som riskerar att förgiftas av lampgasen.

  Elsäkerhetsverket har enligt min uppfattning inte kalrt för sig riskerna med vanligt förekommande lågenergilampor av kända märken.Eller också är inte ett sådant budskap politiskt gångbart.

  Alla lågenergilampor borde testas av elsäkerhetsverket innan de släpps ut på maknaden.

  Alla lågenergilampor borde dessutom innehålla en termosäkring för att kunna bli godkända.

  Björn Wahlberg i Östersund

  • Reflektioner skriver:

   Det är skrämmande erfarenheter som du redovisar. Inte nog med att de innehåller giftigt kvicksilver, de är tydligen brandfarliga vilket tyder på mycket dålig produkttest av tillverkarna.

   Detta är ytterligare ett starkt skäl till att förbjuda lamptypen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: