Prioriteringen

Från diverse höjdarhåll så har försäkrats att det finns tillräckligt med poliser i Malmö. I morse i P1 hördes något annat.

Någon hade tagit upp idén med stationerade närpoliser i problemområdena.  Det avvisades, Malmö var så litet, det behövdes inte.  Gjorde man en extra insats i något område så kunde den inte vara så länge för resurser behövdes på annat håll.

Åter hördes polisens mantra, man måste prioritera.

Bara det att man tjatar om att prioritera visar att något är fel. I princip skall ordet prioritera inom polisen vara ett förbjudet uttryck.

Med undantag för extrema händelser som bankrån , mord mm då man tillfälligt måste omdisponera resurserna.

Uttrycket prioritera används dock i det vardagliga arbetet utan speciella händelser. Som sagt det visar på en sjuk organisation och/eller en sjuk mentalitet inom polisen.

Det skall alltid finnas tillräckligt med resurser för vardags- verksamheten, det skall finnas ett visst överskott av kapacitet så att man aldrig skall behöva prioritera.

Det finns alltså inte tillräckligt med poliser.  Sverige lär vara det polisglesaste landet i Europa.  Det behövs minst 5000 poliser till som sysslar med rätt saker samt det behövs en ny mentalitet inom polisen som innebär att man löser inte anmälningar med bordläggning utan man tar tag i varje fall med en grundmetodik.

Sedan är det rätt väsentligt att man inte rekryterar poliser ur kategorier som är ökända för att inte kunna stava till ordet moral.

Detta var ett sk understatement, dock mycket aktuellt i Sverige.

Jag syftar inte på invandrare.

Det innebär rent praktiskt att man inte skall rekrytera poliser alls inom vissa regioner. Västmanland och Gävle är två sådana regioner. Östergötland en annan.  Samma sak gäller naturligtvis i ännu högre grad åklagare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: