Vargfrågan – en uppvisning av regeringens inkompetens

På regeringens sida , Landsbygdsdepartementet,  så hänvisas till   EU – dokument  angående  stöd till utrotningshotade djurarter.

Ett av dessa dokument betecknas som Direktiv 92/43 EEG.

Där kan man hitta följande om arters bevarande:

………………………………………

”g) arter av gemenskapsintresse:
arter för vilka något av följande gäller inom det territorium som anges i artikel 2:

i) De är hotade;
undantag görs dock för arter vilkas naturliga utbredningsområde är av marginell storlek i det territoriet och  som inte är hotade eller sårbara inom den västra palearktiska regionen”

Vargen som art är inte utrotningshotad, den torde vara världens talrikaste rovdjur.

Vargen har varit nästan utrotad  i närmare 100 år i Sverige, alltså är deras existens  marginell i Sverige.  Västra palearktiska regionen sträcker sig från Uralbergen och västerut. Inom detta område finns det tusentals vargar, arten är inte i närheten av utrotning.

På andra sidan Uralbergen finns det ännu mer varg. Det är samma sorts varg.

Denna paragraf enbart gör att Sverige kan hävda att vi är ett sådant undantag som beskrivs, alltså behöver vi inte ha varg i  detta land.

Det finns andra skrivningar om ”ekonomiska och sociala”  förhållande som ytterligare är ett stöd för att Sverige skall vara vargfritt som det har varit.

Regeringens handhavande av vargfrågan är sanslöst inkompetent.  Det finns ingen vilja att hävda svenska landsbygdsintressen,  trots att det finns stöd i EUs skrifter.

Det framstår mer och mer tydligt att det är svenska politiker som vill ha varg i Sverige, för att maskera detta så skyller man på EU.  En stäm- ning från EU vore mycket bra,  de skulle förlora utan tvekan. Den tönt som är miljökommissionär verkar inte kunna läsa innantill lika lite som svenska politiker. Vore det något krut i denna regering så skulle de stämma kommissionen för oförskämda och orimliga krav på Sverige.

I regeringen så torde det vara Centerpartiet och Erlandsson som vill ha varg på landsbygden. Centerpartiet företräder inte landsbygden längre, de företräder Stureplan och asfaltfolket.

Ganska nyligen så har EU erkänt att rovdjurstrycket i Sverige är hårdast i EU.  Det är ett steg i rätt riktning.

Ett alternativ som jag tidigare föreslagit är att avsätta några kvadratkilometer som ett inhägnat reservat för vargen. Tex i anslutning till Grönklitt där man redan har ett stort reservat för björn.

Men är det nödvändigt, det finns varg i nästan varje djurpark i Sverige?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: