Svält och förgiftning eller överlevnad?

Generaldirektören för FAO skriver i en artikel i SVD att vi måste växla upp kampen mot svälten i de fattiga länderna.  Effektivare metoder i jordbruket,  inriktning på lokal självförsörjning av livsmedel mm.

Allt detta låter ju bra men skall man bara jobba i ena ändan av problemet?

Den andra änden heter överbefolkning  i dessa länder som har sämst förutsättningar för försörjning-

En av kommentarerna till artikeln:

EnVisMan

Låt oss tala om den enskilt största orsaken till denna svält – befolkningsexplosionen i länder som inte har egen kapacitet att ta hand om sina medborgare.Om befolkningstillväxten i dessa, tyvärr fattiga länder inte sjunker så hinner bistånd, utbildning och jordklotet inte med.Alternativet är att mänskligheten ”spränger” jordklotet via medveten överbefolkning, något jag inte hoppas på.”

Det finns flera kommentarer på samma tema.Det här vågar/vill inte politiker prata om.  Kineserna insåg problemet för flera decennier sedan och införde begränsning till ett barn per familj.  Kina är ett socialistiskt rike och de är inte bundna till religiösa dogmer.  Det var därför ett rationellt beslut på faktagrund.

Det kan man inte säga om stora delar av den  övriga världen. Den judiska desinformation som kallas kristendom är starkt emot barn- begränsning, snarare det motsatta.Visserligen är tendensen tydlig i Västvärlden att med  högre levnadsstandard så sjunker nativiteten kraftigt. Men om befolkningstillväxten i de fattiga länderna stiger kraftigt över de tillgängliga försörjningsresurserna då finns det små förutsättningar för majoriteten att uppnå en markant ökad levnadsstandard.

Följaktligen fastnar man i en konstant misär.

När  ett krismedvetande sakta håller på att infinna sig map globalt ändliga resurser,  så ställs de aktuella regionerna inför fakta, befolkningstillväxten måste stoppas.

Historiskt har naturen med jämna mellanrum skött denna reglering självt med hjälpa epidemier och farsoter. Digerdöden, Spanska sjukan och liknande utbrott har tidvis rejält minskat befolkningen.

Forskning och vetenskap har gått framåt och de hittills kända sjukdomarna kan man numera förebygga och bekämpa hyfsat.

Men det är inte säkert att vi alltid vinner kriget mot bakterier och virus.

En annan faktor som kan komma in och automatiskt begränsa befolkningen är den kemiska föroreningen av världen.  Ämnen som kan begränsa fertiliteten är redan konstaterade i miljön och det kommer ständigt nya som vi inte har koll på.

Så vad skall göras i dessa problem länder?

1.
En frigörelse från dogmatiska religioner som förbjuder födelsekontroll och barnbegränsning

2.
En lokal insikt om att resurserna bara räcker till för en viss befolkningsmängd samt åtgärder som en konsekvens av denna insikt.

3.
Tillämpning av moderna jordbruksmetoder som är är hållbara på sikt, tex uteslutning av konstgödning

4.
Eventellt bistånd till länderna skall vara hjälp till självhjälp för att utveckla lokal kompetens,  utbildning är grunden till detta, sjukvård  är ett  annat exempel.

5.
Västvärlden skall inte subventionera export av produkter till dessa länder som de kan producera själva.

SVD – Artikel

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: