Nämndemän – ett problem?

Så har nämndemännen hamnat i fokus.  Det är nog inte helt fel.  Domare är missnöjda. Frågan är på vilken grund, att nämndemännen är okunniga eller att de styr domslut åt fel håll.

Att de är okunniga ligger i sakens natur, de har ingen juridisk formell utbildning. Det torde innebära att domaren får föreläsa om gällande lagar och praxis. De kan ju tyckas lite osmidigt.

Någon hävdade att det är sällan som nämndemän går emot domaren.  Då är frågan: Vem är det som drivit domsluten mot allt lägre straff??
Om det inte är nämndemännen så måste det vara domaren!

Det kanske är lika motiverat att granska domarna och hur de tolkar lagstiftningen.  De kan då hävda att de följer praxis som skapas av HD. Men om även HD spårat ur pga dess ledamöters ideologiska och politiska värderingar, vem skall då styra rätt?

Så vitt jag förstår så är  ”praxis” inte ett juridiskt obligatorium, en domare som går ifrån praxis blir knappast anklagad för tjänstefel.

Det är upp till parterna att  överklaga om det är aktuellt.

Eftersom det förefaller som om HD vridit rättstillämpningen mot allt lägre straff så anser jag att det är underrätternas skyldighet att frångå praxis där det är motiverat  för att eventuellt få en ny prövning av rättstillämpningen.

Det faktum att nämndemän tillsätts av kommunpolitiker ger en obehaglig  smak av politiserad rättsprocess. Regeringen har tydligen föreslagit att rekryteringen skall breddas utanför partikretsarna. Det kan vara motiverat. Men vem skall svara för den slutliga uttagningen?
Det blir ju fortfarande ett politikerbeslut.

Ett sätt att komma från det är att låta länsstyrelsen svara för uttagningen.

En annan åtgärd vore att minska antalet nämndemän i rätten till två och i stället tillföra en jurist.

Det tror jag vore två steg i rätt riktning.

SVD – Artikel

SVD – Mårten Schultz – Professor

SVD – Nämndeman i Stockholm

Annonser

2 Responses to Nämndemän – ett problem?

 1. Erik Andersson skriver:

  Särskilt kvinnor får allt för ofta låga straff, verkar finnas en lagbok för män och en annan för kvinnor.

  För att ta ett aktuellt exempel, den så kallade barnflickan Sara Svensson har nu släppts lös i samhället efter ”vård”, en person som mördat en människa och försökt mörda en annan.

  Mannen i målet, som inte mördat någon, sitter dock på livstid. Märkligt minsann !

  Finns MASSOR av liknande fall om man börjar leta och man mår rent ut sagt ILLA av hur korrupt sverige är på rättsområdet.

  Om detta beror på nämndemännen eller inte vet jag inte men att ha lekmän i rättssalen leder knappast till mer korrekta domslut, snarare fler olika och orättvisa bedömningar.

  Ska man hårddra resonemanget om nämndemännens funktion så behövs väl inte juridiken alls då, vi kan införa pöbel rättvisa istället, det är ju en sund rättvisa eftersom den ”kommer från alla lager i samhället”.

  • Reflektioner skriver:

   Tanken med nämndemän var väl en gång i tiden att nämndemännen skulle vara folkets representanter i rättsprocessen, medborgarna skulle få insyn i juridiken just för att undvika att jurister kokade ihop domar lite hur som helst..

   Att det sedan inte fungerar som det var tänkt det är ett skäl till att överse systemet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: