Saab konkat – något nytt eller styckning?

Så har då det långdragna självmordet till slut lyckats.  Saab har konkat.  GM har hjälpt till men det grundläggande felet har Saabs ledning stått för själva.

Att ha affärsidén – om någon sådan alls har formulerats – att bygga bilar för den minoritet som kallas entusiaster  är från början  dömt att misslyckas.

Vill man dra åt det hållet så måste man först bygga bilar för de breda massorna, man måste vara lyhörd för vad som är gångbart och tyvärr ibland följa trender.

När man väl fått volym så kan man göra specialversioner med särskilda egenskaper, prestanda, sportighet. Så gör många bilfabrikanter.

Men detta har aldrig trängt in hos Saabledningen. I stället tycks man bara ha skaffat sig större skygglappar.

Då går det så här.

Det kanske är lika bra för att helt komma från det gamla tänkandet. Å andra sidan så kan det bli styckning och allt försvinner. Regeringen har inte varit särskilt angelägen att göra något konstruktivt.  Siffernissar är inte särskilt bra på industriell kreativitet.

Men desto bättre på att sälja ut lönsamma statliga företag  till privata kapitalistintressen.  Vad har den här regeringen gjort för att skapa något nytt inom industrisektorn som gagnar alla i stället för att vara  nasare i företagsbranschen?

SVD – Artikel ”Ni har mördat Saab”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: