Skitskolan 2

I det andra programmet om den svenska skitskolan – skapad av moderater och socialdemokrater  – så bekräftades bilden av de svenska politikernas totala inkompetens och brist på ansvar.

En grupp tjejer i 9:an kunde inte dividera 800 med 100!!!    Vilket innebär att de aldrig fått någon utbildning i matematik värd namnet. Hur har de här klarat proven??   Inte alls, men ändå fått godkänt av odugliga lärare.

På KTH konstaterar man att vissa U-länder har bättre utbildning än i Sverige!!

I den efterföljande debatten så deltog Skolverkets chef Anna Ekström och en rektor för en cirkusskola!!

Jag trodde att Ekström hade  visst  kurage och ryggrad men den uppfattningen får överges.  I Sverige utbildas 1200 ”stylister” dvs  kvinnor som gör makeup  på andra i underhållningsbranschen mest.  Det behövs väl 150 per år i Sverige.   Ekström fick frågan om Skolverkets ansvar för att ca 1000 stylister utbildas till arbetslöshet, bortkastad gymnasieutbildning. De får endera omskola sig eller blir de socialfall.

Ekströms svassande svar att människor måste få styra över sina egna liv, att tonåringar är kapabla att välja rätt yrke.

Ett fegt undanglidande svar för att slippa ansvar. Skolverket skall naturligtvis undersöka marknaden för dessa udda yrken och bestämma max antal platser per år.  Samma sak gäller den tragiska figur som använde gymnasiet för att bli cirkusartist!!!   Det är närmast kriminellt att inte sätta stopp för dylika idiotiska yrkesval.  Ungdomar vill göra det som är kul, de har inte förmåga att se den grymma verkligheten efter skolan.

PISA kom upp. Vi är usla, nere  på 19:e plats.  Ekström påpekade att det finns andra saker som vi är mycket bra på, tex att må bra i skolan och kreativitet bl a.  Må bra i skolan!!!!!???  Behövs det några kommentarer??

Kreativitet i skolan, vad innebär det?  Hur syns det?   Kreativitet att hitta olika metoder för att skolka?? Eller vad?  Finns det något ämne som heter ”Kreativitet”?

Det spelar ingen roll, det absolut avgörande för elevens framgång i skolan och yrkeslivet är att man har tillräckliga kunskaper i att räkna, läsa och skriva. Under en massa år har det kommit rapporter från grundskolan att elever inte  ens har elementära insikter  i dessa baskunskaper. Reaktion från skolverk och politiker?  Inga alls.  Som vanligt, det måste bli drev i media för att  drönarna skall försöka aktivera sina små hjärnor.

Det är ideologin som är viktigast, inte den verklighet som blir följden  av ideologin.  Denna ideologi som är mycket klart uttryckt i Lpo94, läroplan 94. Förutom en massa dumflum om medinflytande och demokratiska former så är den röda tråden att eleverna skall sköta sin egen planering och utbildning själva så mycket som möjligt.

Det blir naturligtvis katastrof för de som är minst begåvade. De ger upp och blir drop outs.  Inget problem, vi har ju ett så fint socialt  skyddsnät som fångar upp dem? Ja det har tydligen varit politikernas åsikt i 15 år.

Det är skolverket som skriver läroplanerna, enfaldiga politiker skriver bara under och godkänner dem.  Det förefaller som om Ekström är en anpassling som hjärntvättats av skolsabotörerna på skolverket i stället för att  rensa ut dem för gott.

Regeringen har gjort ett nytt utnämningsmisstag. Har det funnits någon chef för Skolverket de senaste 20 åren som haft några vettiga åsikter om utbildning? Svaret torde bli nej.

Skolverket bör läggas ned för att få bort rötan. Ett nytt byggs upp där alla chefer och ansvariga är ingenjörer och fd militärer. Då blir det slut på flummet, dessa kategorier  saknar förstående för slapp utbildning.

One Response to Skitskolan 2

 1. stylistläraren skriver:

  Nu var ju det här ett tag sen den här posten skrevs, men den ligger ju kvar så därför kommenterar jag det angående stylister. Det är korrekt att det utbildas många stylister, och kanske för många för den svenska marknaden, men att kalla dessa utbildningar för ”bortkastad gymnasieutbildning” eller att de skulle utbildas till arbetslöshet är bara ett bevis på okunskap om vad yrket innebär.

  Om vi börjar med att förtydliga begrepp inom området. Ordet stylist är ett ord som med svensk stavning är samma som: stilist som innebär att man är utbildad: språkkonstnär, stilkonstnär, stilmedveten skribent. Alltså i huvudsak språkkonstnär inom olika tekniker som hår och makeup, kläder, inredning, mat eller annan gestaltningskonstnär. En stylist kommunicerar i första hand, via stillbild (reklam, modereportage), rörlig bild, (foto, film) scen (teater, preformance art) och eller i rummet (privata kunder, identitet, karaktärsgestaltning) osv.

  De tekniker en stylist väljer att arbeta med är egentligen inte det intressanta, om det är smink, målarfärg eller tyg/kläder, gummi, möbler, mat, lera, hår eller annat inom material och färg och form. De ska kunna kommunicera via bild, kunna visualisera deras kunders önskade känslor och uttryck som de vill förmedla till omvärlden. Sen att många väljer att nischa sig för att bli riktigt duktiga på ett område, som exempelvis som klädstylist är ju bland annat därför att de får spetskompetens och bygger ett kontaktnät av mellanhänder och kunder som fotografer, designers, pressagenturer, journalister/modetidningar. reklambyråer som gör att de även själva bygger utifrån sin egen talang sitt egna varumärke och kan på så sätt även stärka detta mm. Några nischar sig mot film och teater som sminkös, några vidareutbildar sig till maskör och perukmakare, andra läser vidare inom kommunikation, foto/bild och design. Konfektions och skönhetsindustrin slukar många utbildade stylister till butik och handel, men även till produktion, distribution, inköp, design och marknad. Oftast som assistenter till en början, men många vidareutbildar sig för att nischa eller bredda sin utbildning.

  Jag skulle kunna fortsätta, men jag tror att vår omvärld måste få upp ögonen för att ”smink” är bara färgpigment som är tillverkade för att möjliggöra för konsten att måla på ett ansikte, likt en Canvas, utan att färgen ska skada den ”levande duken” på något sätt, precis som olja eller akvarell är anpassade för andra material.

  Sen att just denna målarfärg som vi känner som ”smink” blivit så folkkär så att det blivit ett eget koncept som vuxit sig oerhört stark i vår konsumtionsvärld är ju en annan sak, men på gott och ont. Till fördel för de som vill bli konstnärer och måla och skapa med dessa färgpigment för att få skapa utan att måsta ha enbart mål som konstelitens världar. Upplevelseindustrin är stor, bred och föränderlig, inte så liten och snäv som man kanske vill tro, ej heller konfektions och skönhetsindustrin, så visst har våra stylister mängder med möjligheter efter sina gymnasieår, inte alla kommer vilja sminka kändisar på frilansbasis efter sina avslutade studier, men de som verkligen satsar på ett liv som frilans, kommer även de att ha möjligheter, om de är villiga att arbeta hårt, det är svårt att starta eget företag och än svårare att livnära sig på att leva på sin egen talang, marknadsföra sig och sälja sin talang, men det går för de som är villiga att kämpa lite och de kommer att kunna ha hela världen som arbetsfält dessutom.

  De här utbildningarna ger våra elever fantastiska möjligheter, det vi måste arbeta vidare på är att lära vår omvärld detta och se till att skolorganisationerna satsar på rätt kompetens hos lärare som ska utbilda dessa elever, men här tror jag att vi har en bra bit kvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: