Problemet Fas 3

De e mycke nu. Om Fas 3. En del är väl rätt men som vanligt så säger ingen de obehagliga sanningarna.  De som finns i Fas 3 har gått igenom Fas 1 och Fas 2. Där man jobbat i närkontakt med arbets- förmedling samt haft möjlighet till utbildning

De som fastnar i Fas 3 är en restprodukt i processen.  En del av orsakerna är bekanta. Åldersdiskriminering, LAS,  lång arbetslöshet, bristande grundutbildning är några skäl.

Det här är saker man kan sätta fingret på men sedan finns det en sannolikt stark faktor som har med personligheten att göra.  Den som inte har rätt look eller utstrålning ”passar” inte. Sverige är ett mobbarsamhälle där tex en sjuk ungdomskult orsakar stora skador.  Folk som är feta får sannolikt inga jobb av vanlig karaktär.  Jag känner till två fall där personer varit VDar i utländska företag, men fick ändå inget jobb och hamnade i Fas 3   Det är ett specialfall, där problemet definieras som överkvalifikation.

Det kommer alltid att finnas en restkategori som inte passar in det ordinarie mönstret.

Ett av skälen till att Fas 3 finns torde vara att arbetslösa inte skall sitta hemma och dega, vara isolerade från samhället, dvs det finns en ren social aspekt i detta. Samtidigt så bedrivs en viss verksamhet för att få ut folk.

Det man nu skäller på,  att privata företag tjänar pengar på en hopplös uppgift är ganska riktig.  Men att sätta folk i utbildning och tro att det löser problemet det är bara delvis sant.

Jag hävdar det jag skrivit tidigare, den här kategorin skall överföras till Samhall direkt. Detta stora  statliga företag är till för att hantera folk med problem, de har gjort det länge och är proffs på detta. Varför utnyttjar man då inte denna organisation för den här problem- kategorin?

Regeringens import av ”flyktingar” från Afrika skapar en hopplös situation. En stor del av dessa är lågutbildade, kan inte språket mm.
De låglönejobb som fanns förr skulle kunna varit instegsjobb  finns inte längre, LO och sossarna har bestämt att de skall inte finnas.
Därför har RUT en positiv effekt som initial aktiverare.

Det är för mycket mesighet i styrningen av verksamheten, denna velighet orsakar samhället stora kostnader i onödan.

SVD – Gudmundsson

SVD – Stopp för Fas 3

Annonser

2 Responses to Problemet Fas 3

 1. Lisa skriver:

  Nu glömmer du en sak.
  Många som hänvisas till Fas 3 är inte alls restprodukter utan HAR ett arbete men det är en deltidsanställning eller en timanställning.
  VAD har dessa personer på Samhall att göra?
  Ingenting, som jag ser det.
  De klarar ju beviserligen av vanliga arbeten så varför ska de till Samhall som är till för dem som verkligen inte gör det?
  Det är inte bara slöseri med människors kompetens och arbetsförmåga utan också med samhällets och skattebetalarnas resurser att en timanställd förskollärare, kock eller behandlingsassistent ska vistas på Samhall.
  Att personer som arbetar överhuvudtaget hänvisas till Fas 3 beror på att de stämplat upp sina deltidsarbeten eller timanställningar med aktivitetsstöd och nu är dagarna slut.
  Självklart väljer många i den här gruppen att försöka överleva enbart på sina timanställningar och deltidsarbeten istället för att tacka ja till en Fas 3-plats och ta emot den ersättning de då får i aktivitetsstöd.

  Alldeles oavsett om man anser att människor ska kunna fyllnadsstämpla med skattepengar eller inte tycker jag att det är ganska kränkande att människor som faktiskt arbetar och betalar skatt, i många fall i yrken det faktiskt krävs specifik utbildning för räknas in i gruppen ”restprodukter”som borde skickas till Samhall.

  • Reflektioner skriver:

   Det finns många skäl till att hamna i Fas 3 men i stort sett så tror
   jag att mitt förslag är riktigt. De jag avser är de som varit långtidsarbetslösa och
   sannolikt aldrig kommer att få ett vanligt jobb pga ett antal negativa faktorer
   som kanske delvis har med deras personlighet att göra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: