Kommunerna och skolan

I sista Agenda så var lärarnas löner uppe till diskussion. En moderat representant för kommuner och landsting visade inget större intresse att prioritera skolan.  Som man kunde förvänta sig.

Varför finns det inga pengar till lärarlöner??  Därför att det själv- utnämda heliga patrasket, de sk barnfamiljerna har roffat åt sig pengarna för att berika sig själva. De som i viss mån kan undantas är ensamstående föräldrar.

Berikat, hur då?  Genom att ständigt gapa efter fler daghem som helst skall vara gratis vilket de i synnerlig hög grad inte är driftmässigt.
Politikerna har beslutat för att gynna sin egen kategori och sina egna väljare. Daghem är viktigare än skola.

Nya daghem för hundratals miljoner varje år,  det har socialisterna i riksdagen bestämt, röda som blå.

Då kan det ju inte finnas pengar kvar till skolan och lärarlöner.

Det viktiga är att barnfamiljerna får nya förmåner, det finns ingen gräns för dessa. Barnfamiljerna  är den högsta kasten. Det har deras  politiker bestämt.  Det gäller förstås familjer med två arbetande, de som har högst standard.  De behöver mest stöd av samhället.
Ensamstående med barn är en lägre kast och behandlas också därefter av politikerna.

Samt invandrarna, kostar inte dom? Jo staten ger bidrag den första tiden sedan är de inne i den normala bidragssvängen som suger pengar från kommunens budget.  Viktigare än skolan.

I Västerås var det en diskussion om lärarlöner enligt lokaltidningen VLT.  En politiker förklarade att det är svårt att få utrymme för lärarlöner i budgeten när denna redan är intecknad av krav som kommer från staten.  Dvs staten ställer krav men ger inga pengar till  täckning. Ett av dessa krav är nya daghem och personal som bara marginellt betalas av föräldrarna.

En lärare ställde frågan om det var rimligt att han efter 40 år bara har 4000 mer än en nyutexaminerad.  I Västerås har lärarna lovats en ökning med 1,5% !!!!!   Moderatorn påpekade att i Kalmar har de fått 6%.

Skolorna får tydligen ett anslag för hela verksamheten sedan tar kommunen igen en del av detta genom att ta ut ”hyra” för lokalerna!! Detta var ett irritationsmoment.  Begripligt.

Det finns ingen vilja i Västerås som i många andra kommuner att förbättra  skolans situation vad avser ekonomin.

Centerpartiet och miljöpartiet vill öka kommunernas inflytande, absolut inget förstatligande.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: