Hälsoskatt bör snarast införas på fett mm

Enligt SVD så vill en expertgrupp införa fettskatt pga de starkt ökade vårdkostnaderna pga övervikt.  Kostnaderna beräknas att snart uppgå till 25 miljarder per år.

Detta är ett näst intill perverst problem.  Förklaringen anges ofta till stillasittande pga TV och Internet. Det är säkert  en del av orsakerna.  Skräpmat en annan.  Skolan som försummat den fysiska träningen.

En annan bidragande orsak kan vara kemiska substanser som påverkar kroppen på ett försåtligt sätt som är att svårt att exakt definiera.

Ett sådant ämne är Bisfenol A som påverkar kroppen skadligt i en mängd avseenden under graviditet och uppväxt enligt de obser- vationer som gjorts. Dessutom i mycket låga koncentrationer. Det finns troligen ett antal kemiska substanser som påverkar kroppen negativt även i detta avseende utan att man har klarhet i detta.

Att styra konsumtionen med skatter anser jag vara helt rätt. Det ger dessutom pengar till staten för att täcka de vårdkostnader som felaktig konsumtion orsakar.  Det gör man  när det gäller alkohol och tobak så det är inget nytt. Läsk, fett, godis och socker är  produkter som bör beläggas med hälsoskatt.

Frågan har varit uppe tidigare men politikerna vågar inte av rädsla för att tappa väljare.  Det här är en fråga som jag tror kan bli en sk blocköverskridande fråga.

SVD

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: