Mp förnekar sig inte

I SVD angriper Mikaela Waltersson Jan Björklund för hans senaste utspel om mer ”katederundervisning” och förstatligande av skolan.

Först går hon till hårt angrepp, bla med argumenteringen att ”kateder”-undervisning är omodern, sedan håller hon med om det mesta som Björklund sagt.

På senaste tiden har kommit  3 – 4 inlägg i skoldebatten mot en ”återgång” och förstatligande.  Gemensamt är att ingen tycks riktigt begripa skälen till  dessa förslag. Alla tycks ha någon mer eller mindre dold agenda för sin argumentering.  Ingen verkar ha noterat fakta om skolan som kommit fram under de senaste åren.

Om dagens skola är ”modern” som tydligen (mp) anser, då finns det goda skäl att avskaffa det moderna som inte fungerar.

Waltersson använder flera gånger idiotuttrycket ”fler vuxna i skolan”. Vad menas med det??   Om hon menar lärare varför säger hon inte det?  Förmodligen anser  (mp) att lärare är ”omodernt” , lärare skall inte lägga sig i, vem som helst kan vara lärare.

Det är ju den politiken som har kraschat skolan!!

Hon hänvisar till forskning som alla med skumma avsikter gör numera.  Det behövs ingen forskning om fundamenta i utbildning,  sunt förnuft räcker mycket långt. Skolvänstern låtsas som att all kunskap om skolan och utbildning  försvann för ca 20 år sedan, nu måste allt forskas fram. Syftet är naturligtvis att förneka det som har fungerat och införa ”moderna” irrläror. Det har de lyckats bra med.

Den nya ”kateder”-undervisningen innebär inte någon slags Caligula- modell, det innebär i stort att läraren tar befälet i klassrummet och utövar en aktiv styrning av skolarbetet. Till skillnad från nu där läraren  skall finnas i bakgrunden.

Förstatligandet behövs för att ge skolan en stabil ekonomi och möjlighet att höja lärarnas status med löner och vidareutbildning bla. Ett annat skäl borde vara att utkräva ansvar från rektorer som inte leder verksamheten rätt.

Att den tidigare statliga skolan hade en stel och trög byråkrati är inget skäl mot ett förstatligande.  En modern statlig skola kan sannolikt fungera på ett smidigare sätt.

SVD

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: