Inför skatt på mobiltelefoner.

Jag är precis ingen stark anhängare av höjda skatter.  Det finns ett undantag. Om man använder skatteinstrumentet för att styra konsumtion så anser jag att det är OK. Det kan finns olika skäl till detta, hälsoargument eller tex för att bromsa förbrukning av resurser för lyxprylar.

Jag tror det var Anders Wijkman som i en SVD-artikel frågade ungefär: ”Behöver vi senaste modellen av mobiltelefoner?”

Det är en bra fråga. Mobiltelefoner produceras i sanslösa mängder och förbrukar stora mängder av plast och mycket speciella sällsynta metaller.

Vi har sett flera program från Afrika där svåra missförhållanden uppstått pga jakten efter dessa metaller.  Till detta kommer skrotproblemet, mängder med apparater skrotas, tydligen skeppas mycket till Afrika där de tas om hand under primitiva ohälsosamma omständigheter.

Mobiltelefonen har för länge sedan lämnat funktionen som en nyttopryl för att ringa med. Det är snarast i dag en bifunktion. I stället har
det som en gång var en mobil telefon blivit en leksak, en mobildator för internet och spel  och allt möjligt som inte är särskilt nödvändigt.
Det har blivit en leksak för ungdomar i första hand.

Mitt förslag är att en skatt på 50% läggs på mobiltelefoner.  En billig bastelefon kan säkert säljas för 500 kr i handeln i dag. Med skatt 750 kr.  Lyxtelefoner som kostar 5000 kommer att kosta 7500 kr.

Denna skatt får minst två sunda konsekvenser: Att bromsa förbrukningen av naturresurser samt ökar statsinkomsterna. Man kan tänka sig att mer selektivt sätta skattens storlek beroende på hur stor mängd sällsynta metaller man använder i  apparaten.  En annan parameter som kan styra är hur mycket strålning apparaten avger och hur den påverkar användaren. Man får här in en ren hälsoaspekt. En annan effekt blir att man använder telefonerna längre, idag skrotas de i förtid, de har blivit ett modeattribut.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: