Analytikernas nederlag igen

Så har en ny rapportperiod startat med nya pinsamma bevis  att ”analytikerna”  är inkompetenta och samt sprider desinformation.

”Volvo nådde inte ända fram.. är en rubrik i DN.  Hur så , katastrofresultat??  Nej , en förbättring med mer än 7 miljarder  sedan Q4 09 och en vinst Q4 10 på mer än 4 miljarder.  Detta får DN att framstå som negativt!!

Varför det? Jo de har talat med en analytiker på Reuters som tyckte att de borde gjort bättre resultat.  Det är en indirekt antydan att företaget är inkompetent och ger en misstanke om att företaget kanske inte jobbar på rätt sätt.

Nå vem har rätt, ”analytikern” eller Volvo?   Det visar sig att högre råvarupriser och valutakurser påverkat resultatet något i negativ riktning.  Varför hade inte analytikern insett och räknat med detta?  Därför att han är inkompetent och har inte räknat med alla relevanta faktorer.

Är det verkligheten som gäller eller är det några spåkärringar som skall sätta referensen för att bedöma företagens vinster ? Varför betraktar media dessa kufar som gudar som skall bestämma börsutvecklingen?  Det tyder på dåligt omdöme  för att uttrycka det milt. Sedan kan det finnas avsiktliga intentioner att manipulera börskursen.

Det lär finnas  regler för otillbörlig kurspåverkan, det torde vara finansinspektionens område.

Det skulle kännas bra med en stämning av dessa ”analytiker” och deras arbetsgivare, oftast banker,  för att statuera exempel.

Jag vet inte i detalj vad Ungerns nya medialagstiftning innebär men det känns som det skulle behöva röjas i rejält även i Sverige i det moras av hycklande yttrande- och pressfrihet som hävdas av media.

SVD

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: