Klass 9A 110131

Så var det dags igen, skolsåpan om klass 9A.  Ny skola och ett nytt angreppssätt. Denna gång så är det lärarna som granskas i sin roll som lärare av ”superlärarna”.

Ja mycket av problemen kan nog ligga hos lärarna men de har dåligt stöd och förutsättningar för sitt arbete.

Innan serien började så intervjuades en elev från förra 9A som nu kommit vidare. Hon påpekade att hon tände till positivt då lärarna visade ett engagemang i sin utövning.

Motsatsen: När inte lärarna visar ett engagemang så går inte heller eleverna igång.

Det är ganska naturligt. Om inte ens lärarna ”går igång”  i aktuellt ämne så kan man kanske inte begära att eleverna skall starta själva.  Jo det är vad läroplanen Lpo94  föreskriver, eleverna skall så mycket som möjligt sköta sin egen utbildning.

Till detta kommer en usel lärarutbildning som fortfarande pågår trots mycket munväder från skolministern. Ett vittnesmål om detta kom från en lärarstudent i SVD igår.  Även på lärarhögskolorna tycks Lpo94 gälla. Studierna består mest av självstudier, mycket få lärarledda lektioner.

Här avslöjas rötan på högsta nivå, inte ens lärarna på högskolorna är kompetenta att undervisa.  De kan skylla på ”resursbrist”  men det är tveksamt om detta är sanningen.

Det centrala som nämndes, det kom fram  redan i förra serien, var att det gällde att ”ta kommandot” i klassrummet.

Ja vad skulle annars gälla? Att eleverna tar kommandot? Ja så fungerar det på många skolor.  Det är också i läroplanens anda.

Det som de nya lärarna försöker införa, ordning och reda, ta makten i klassrummet är egentligen ett brott mot läroplanen. Gillas säkert inte på skolverket.

I praktiken så är det en revolution mot skolverket och de inkompetenta politikerna som stött nuvarande system,  som de nya lärarna försöker starta upp. Dårskapen har gått så långt att man hamnat i det läget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: