Skolans förfall – nytt vittnesmål

Läste en insändare i lokaltidningen.  Hon hade 2 ungar i klass 6-9.  De kunde rapportera varje dag att det är ett osannolikt oväsen på lektionerna.

”Hur skall en lärare kunna hålla lektioner då det är ett sådant liv”, frågar hon.   Hon kanske inte har läst läroplanen.  Lpo94 gäller fortfarande.

Lärarna skall inte hålla lektioner. Eleverna skall sköta sin utbildning själva.   Dessutom  skall eleverna ha ett avgörande inflytande över praktiskt taget allting i skolan. Det är helt enligt läroplanen  som våra politiker tycker är helt OK sedan 1994.

”Lärarnas tillbakadragna roll ställer större krav på föräldrarna….” yttrade en potentat från skolverket för något halvår sedan.  Föräldrarna skall ta över skolans tidigare roll!!

Lärarna skall bara ha en stödjande funktion i bakgrunden.  ”Katederundervisning” är det fulaste som finns. Så undervisade man förr i tiden. Skillnaden mellan den metoden och politikernas nya metod, flummetoden, är att den förra fungerade.

Hon klagar på att de  inte får några vettiga läroböcker. Gamla nedklottrade böcker, stenciler mm.  Lärarna tycker det är svårt när inte eleverna har riktiga läroböcker. Ganska naturligt.  Rektorn bryr sig inte om problemen.  Läroböcker är faktiskt en förutsättning för att lära sig något.  Rektorn kanske hänvisar till internet??  Skulle inte förvåna mig.

Denna sörja och sabotage mot ungdomens utbildning skapades med kommunaliseringen och läroplanen Lpo94.  Kommunpolitikerna är helt ointresserade av skolan, ser den bara som en onödig utgift, behöver politikerna spara då är det alltid skolan som drabbas. Konsekvenserna bryr man sig inte om.

Skolan måste förstatligas i viktiga avseenden, främst ekonomin.  Det är endast (fp) på riksnivå som vill detta.  De övriga partierna tycker att nuvarande tillstånd är helt OK.  Centerpartiet vill tom öka kom- munernas inflytande över skolan.   Det är bara vad som kan förväntas av det partiet. Förhoppningsvis åker de ur riksdagen nästa val.

Enligt  SVD 110121 kritiserar Ohly regeringen för den dåliga skolan. Skolministern hävdar  att de problem som finns idag orsakades av politiska beslut för mer än  20 år sedan.  Det är väl lite justering av sanningen. Kommunaliseringen gjordes väl i början på 90-talet och Lpo94 släpptes 1994.  Men  (v) torde varit de främsta förespråkarna för den misslyckade skolan. Det är de än idag. Inga betyg, inga läxor.  Ohly är en sällsynt olämplig person att kritisera det han själv varit med och skapat.

Annonser

One Response to Skolans förfall – nytt vittnesmål

  1. Anders skriver:

    Det du skrev om läroböckernas betydelse är en sanning. En självklar sanning. Jag tycker att du är för hård mot rektorerna. Jo visst finns det dåliga och/eller karriärinriktade rektorer, men rektors första uppgift är inte pedagogik nä,nä. Håll budgeten. Punkt. Efter tio år som lärare och 23 som skolledare tog jag min mats ur skolan och gör något helt annat. Sover gott och tjänar nästan lika mycket efter tre år, med lite övertid lika mycket, och inga 55-60 timmars veckor. För det nya jobbet krävdes det hela fyra veckors utbildning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: