Enhetsskatt bör införas snarast

I en artikel i SVD så argumenteras för ”platt” skatt. En felaktig översättning från engelskans ”flat tax rate”.  På svenska heter det ”enhetsskatt”. Dvs samma procentsats beskattning för alla inkomster.  Det bör vara grundpríncipen. Sedan behövs det lite special- konstruktioner för de med lägst inkomst,men detta är inget stort problem att lösa.

Det är ett självklart system i en högt utvecklad välfärdsstat.

I det socialistiskt styrda Sverige så är detta resonemang inte populärt. ”De som tjänar mycket bör/kan betala mer i skatt” hörs det från både röda och blå socialister.

De betalar redan mer i skatt. Om en knegare som tjänar 30000/mån betalar  9000 i skatt så betalar en läkare som tjänar 60000/mån 18000 i skatt med en skattesats på 30%.  Vem bidrar mest till den gemensamma sektorn, LO-knegaren eller läkaren??  Detta gäller i ett system med en enhetsskatt på 30%.

I det nuvarande systemet så betalar läkaren ännu mycket mer. Vilket får som resultat att läkare ofta tar ut  övertid som ledighet i stället för pengar pga den höga beskattningen. Dvs hög beskattning, hög marginalskatt får direkt improduktiva effekter i samhället.

I ett högt utvecklat samhälle skall löntagare ha rätt till sin lön efter anständig beskattning utan konfiskatoriska ingrepp från staten .

Socialismen är ett passerat stadium i ett högt utvecklat samhälle som Sverige.  En modernare ideologi som fungerar i ett modernt samhälle måste ersätta den primitiva revolutions- och klasskampslinje som vänstern försökt att uppehålla i det längsta, gör fortfarande.

Efter 70-talet så har denna linje bara tillfogat samhället skada.

Det gäller inte minst synen på beskattning.  För vänstern så finns ingen begränsning för den gemensamma sektorns expansion. Helst skall allt vara i det allmännas förvaltning. Följaktligen finns det ett obegränsat behov av inkomster av skattehöjningar. Denna utveckling har pågått i decennier pga vänsterstyre och har  präglat/strukturerat samhället enligt denna filosofi.  En ickesocialistisk regering har att bryta det mönstret och styra utvecklingen mot realistiska samhälls- strukturer.

Tyvärr syns inte mycket av det i den nuvarande  regeringens politik. Att sälja ut inkomstbringande statliga institutioner har inte mycket med nyorientering att göra, snarare orsakat av  ideologiska fixeringar,en förändring som inte är  gynnsam ur samhällsekonomisk synpunkt.

Vid en övergång till enhetsskatt så måste en omprövning av de närmast sanslösa transfereringarna göras. Viken princip skall gälla, skall folk betala  de kostnader de orsakar efter möjligaste mån eller skall kärnfriska individer med höga inkomster kraftigt subventioneras av staten??

Moderaterna har tidigare  hävdat självkostnadsprincipen  men har övergivit den i sin rygglösa anpassning till socialistiskt synsätt.

Behåller man  det socialistiska oansvariga synsättet så blir det svårt att reformera skattesystemet.   Maxtaxan skall naturligtvis avskaffas, de med låga inkomster skall i stort ha samma avgifter som idag men de som har betydligt högre inkomster skall självfallet betala mer.

Är det inte egendomligt att när inkomsterna går ned så skall subventioner träda in men när inkomsterna går upp så är det ett problem att stödet försvinner och man själv för stå för sina egna utgifter??

För LO är detta ett enormt problem. Skall man verkligen behöva stå för sina egna  kostnader om man kan??  Kan man  inte behålla subventionen även om man kan betala själv?

För Panda Pundy-Stupin var detta ett ett enormt problem, därför infördes maxtaxa  för att  ”marginaleffekten” skulle försvinna.  Är det inte märkligt att när den positiva marginaleffekten inträder vid inkomstminskning så är det OK men när den negativa marginaleffekten inträffar vid inkomstökning så är det ett stort problem!!!

Det handlar om låg moral. Ett område som (s) och övriga vänstern är bra på.  Det är ingen tillfällighet att vänstern har en mycket förstående inställning till kriminell verksamhet.  De har samma moral själva.

Alliansen har att rensa i det moras av defekt tänkande och moral som vänstern infört. Tyvärr så har de varken vilja och kurage att stå för detta.

De vill fortsätta att förvalta – inte avskaffa – det korrupta och moralbefriade samhälle som vänstern skapat.

Ett annat skäl för enhetsskatt är att det skulle förenkla skattesystemet mängder med specialregler skulle avskaffas. Det är sannolikt sant.

Att komma ur socialistdiket handlar om att införa begreppet moral i samhället. Det kräver ryggrad och kurage.   Det saknar Reinfeldt.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: