Regeringens elbedrägeri del 1 + del 2

I aktuellt så framkom  ny intressant information om elbolagens agerande för  att få upp priserna och tjäna maximalt med pengar.

Del1:
Skälet till att det är lite vatten i magasinen  beror på att Vattenfall och andra  producerade vattenkraft i somras och sålde den till Tyskland där priserna är höga. Man tömde magasinen för att tjäna pengar på två sätt:  Försäljning till utlandet för att utnyttja  den stora skillnaden i kostnad – pris.   När vintern kommer så skyller man på att magasinen är tomma och att man måste använda kolkraft/oljekraft vilket är mycket dyrare.

Del2:
Efter att medvetet tömt vattenmagasinen så ”tvingas” man använda kolkraft/oljekraft som är mycket dyr.  Sedan tillämpar man sk marginalprissättning på ett felaktigt och bedrägligt sätt. Man säger att man måste ta ut det pris som den sista producerade kwh kostar. Sedan sätter man det priset på hela produktionen trots att man har tre olika typer av elkraft som har tre olika marginalkostnader.  Resultatet blir en mycket hög och omotiverad vinst som konsu- menterna får betala.

Ett typexempel:
Antag att ett bolag producerar 2 kwh vattenkraft, 6 kwh kärnkraft och 2 kwh kol/oljekraft.  Kostnad för dessa tre kraftslag: 2, 4, 8  kr/kwh.
Total kostnad:  2 x 2 + 6 x 4 + 2 x 8 = 4+24+16  =  44 kr. Så här borde  kostnaden beräknas.

I stället gör de så här:      
Elbolagen sätter felaktigt kostnaden för kolkraft/oljekraft  som här bara utgör 25% av totala produktionen,  som kostnad för hela produktionen, ett rent bedrägeri. Således 10 x 8 = 80 kr. Överpris: 80 – 44  =  36 kr  =   81,8% Den korrekta kostnaden för 10 kwh med angivna priser är  44 kr.

OK detta var ett fejkat exempel som dock visar hur elbolagen principiellt  medvetet skapar en situation där de  tillämpar en felaktig prissättning              

Den marginalprissättning de skyller på måste givetvis tillämpas på varje  kraftslag för sig.

Om kostnaden  beräknas korrekt efter 1:a exemplet så måste ett påslag göras för investeringsbehov och underhåll. Det ligger inte i närheten av de påslag de gör på det här falska sättet.

Det här falsariet känner naturligtvis regeringen till. De accepterar att elbolagen blåser elkunderna på miljarder.  Staten har ett egenintresse i det, Vattenfall levererar vinst till staten.  Regeringens krav är tom att de skall leverera ännu mer till staten.  Tydligen med vilka metoder som helst.

Regeringen mantra är jobbskatteavdrag  och till detta krävs det miljarder.  På  det  här sättet tar man in pengar med en form av smygbeskattning. Tar in med ena handen vad den andra ger ut.

I regeringen  ansvarar Centerpartiet för detta samt miljösektorn.  Ingetdera klarar de av.


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: