Märklig sport

EM-final handboll damer:  Norge – Sverige 25 – 20

Handboll är en egendomlig kombisport – hälften bollsport och hälften brottning.  Just detta brottande gör att jag inte gillar grenen särskilt mycket.

Norge vann rättvist. Vann på bättre teknik, men avgörandet var bättre fysik. Det blev mer och mer tydligt i andra halvlek.  Svenskorna tycks inte hört talas om kontringsspel. Till skillnad från norskorna. För- klaringen är enkel: Avsaknad av benstyrka och därmed snabbhet. Det fordras både lårstyrka och spänst för att göra en sprint.  Samma sak fordras för att lösa brottnings/murproblemet – genom att hoppa upp en halvmeter och skjuta över muren. Det såg man lite av i det svenska laget.

Dålig grundträning lyste igenom.

Långsamma uppspel, inte ens försök att snabba på. Det är anmärkningsvärt att detta lag kom så långt. En bra målvakt är nog huvudförklaringen.

Beträffande brottningsproblemet på niometerslinjen, är det inte dags att ändra reglerna?

Förslag: Ersätt niometerslinjen med en rak linje tvärs över plan och inför offsideregel som i ishockey.

Det skulle ge en helt nytt öppnare spelmönster. Man kan kanske också införa en närzon 4-5 m från mål som skytten inte får överskrida.
För att nu ange huvudlinjerna. Det nuvarande systemet ser inte kul ut.

SVD

Annonser

5 Responses to Märklig sport

 1. gurra g skriver:

  att du inte kan mycket om handboll och om sport överhuvudtaget. Ditt andefattiga försök att göra nån slags reflektion av handbollsdamernas final är ju löjeväckande. Skaffa nån hobby eller nåt och sluta skriv om sånt du ändå inte förstår dig på.

  • Reflektioner skriver:

   Tillhör du huligangänget på läktaren? Folk som inte kan tänka fritt och kritiskt drabbas av chock när någon annan har kapacitet att göra det. Vad jag kan om sport det vet du inget om. Jag ser på handbollen utan att vara hjärntvättad och springa mitt i flocken och då ramlar det ut naturliga reflektioner. Men du är välkommen med att komma med en bättre analys om du nu har förmåga att göra det.

 2. Jocke skriver:

  Nja, amn ska inte ha åsikter om sådant man inte riktigt förstår. Jag tränar mycket själv och har haft förmånen att se när det Svenska landslaget har tränat på Bosön. att dom skulle vara sämre tränade än norskorna är nonsens. Norskorna har några spelare som är ruskigt snabba därav sveriges problem med kontringar! Att hoppa upp en halvmeter o skjuta över muren kan man göra om man är oattackerad, men kanske just därför har spelet utvecklats åt det fysiska hållet för att undvika att det ska bli ”basket”.
  Att göra en rak linje med offside skulle kanske fungera med 7-åringar, men för elitspelare så skulle det innebära mål i 99% av anfallen och en ruggigt tråkig handboll. Den handboll som spelas idag är produkten av handbollens historia och jag med många andra njuter av den. Om man tycker det är tråkigt så kan man ju kolla på hockey som har många linjer i olika färger och även offside!

  • Reflektioner skriver:

   Skulle bli tråkigt säger du, det är just det som gäller nu!! Det är på gränsen till löjligt. Någon förändring bör ske så att det blir ett mer dynamiskt spel. Offsidelinje samt smala av målet en halv meter, det är en kombination. Det finns naturligtvis fler varianter. Det kanske är för mycket folk på plan? En gubbe mindre i varje lag kanske är en lösning precis som det borde göras i fotboll.

 3. Jocke skriver:

  Åsikter om det är tråkigt eller inte är svåra att diskutera! JAG tycker sporten är toppenkul och i allra högsta grad dynamisk. Det finns så många sporter i vår värld så jag tycker det känns ganska meningslöst att lägga till regler som gör den lik fotboll eller hockey i sin taktik! Just fotboll och hockey diskuterar ju om att AVSKAFFA offside o linjer för att skapa en publikvänligare sport, men man har insett att varje sport har sin särprägel och låter det vara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: