Bara ytläntinkar kan – svensksjukan

I SVD så ställer Claes Arvidsson den motiverade frågan: ”Vad har svenskarna gjort?”

Detta med anledning av att han läst och kommenterar en bok av Anders Johnson som handlar om vad invandrare  sedan 1000-talet uträttat i Sverige.

Jag har inte läst boken och kan inte bedöma om den är ett politiskt inlägg i invandrarfrågan eller om det är en någorlunda objektiv redovisning av fakta.

Arvidsons kommentarer antyder att det kanske inte är så objektivt utan en ganska vinklad framställning där utlänningarnas insatser  ges en oberättigad glans.

Det här är inget nytt, det tycks vara något av en svensksjuka att glorifiera allt som kommer från utlandet samtidigt som vi nedvärderar svenskarnas insatser. Jag tror det var Reinfeldt som i valrörelsen i kritik mot SD sade att ”utan invandrarna så klappar Sverige ihop”.  Ja om de som redan är etablerade och som har ett arbete skulle stanna hemma så skulle det självklart tillfälligt uppstå produktionsstörningar.

Redan på 80-talet så hördes detta enfaldiga påstående att Sverige skulle varit helt beroende av invandrarna  för att utvecklas.
På vänsterkanten så har någon eller flera sagt att det är invandrarna som byggt Sverige. Tror Sahlin uttryckt något sådant. Aldrig har dessa korkade påståenden ifrågasatts.

Antag att vi strypt all invandring 1960.  Enligt vänsterns företrädare så skulle Sverige i dag vara ett u-land där folk bott i grottor. Så skulle självfallet inte vara fallet. Företag  skulle  ha tvingats att rationalisera och effektivisera produktionen.  Arbetslösa hade fått jobb, många satts i utbildning först.  Företagen skulle kommit ur detta med en bättre konkurrenskraft än konkurrenter i andra länder. Mycket av skumrasket i restaurangbranschen med kriminell anknytning skulle inte ha etablerats.

Det skulle ha framkallat en skärpt attityd med åtföljande åtgärder inte minst på utbildningsområdet. Så mycket skulle ha blivit bättre med en reducerad invandring.

Den attityd som finns idag är den motsatta.  Så fort man inte hittar folk så vill man importera från utlandet. Den bekväma modellen som troligen inte gynnar Sverige på sikt.

Att en inflyttad jude har packat gurka i ättika och en annan jude skrivit Idas Visa är väl inget märkvärdigt? Det vore märkligt om inte några av invandrarna skulle lyckats.

Man kan vända på det hela och fråga vad har utflyttade svenskar gjort i sina nya länder? Det torde vara åtskilligt. Tex dessa  tiotusentals svenskar som flyttade till Amerika.

SVD

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: