Bra med megastäder?

I en krönika i SVD ifrågasätter Jacob Bursell om städer måste växa. Det är en bra fråga som jag ibland funderat på. Ju större stad ju större  problem av olika slag uppstår för att tätorten skall fungera. Stegvis så behövs mycket stora investeringar , vanligen i infrastrukturen, för att verksamheten skall flyta bra.

Ett praktexempel är Stockholms senaste megaproblem, förbifarten som behövs för att avlasta genomfartstrafiken via Essingeleden.
Den kostar 10-tals miljarder.

Det som starkt försvårar utbyggnaden av nuvarande städer är att dessa städer grundades för flera hundra år sedan då en långsiktig stadsplanering med tanke på expansion var mycket begränsad. Det uppstår närmast olösliga problem när man skall pressa in en modern struktur i det gamla. Ett annat exempel i Stockholm är järnvägsspåren som har för liten kapacitet och som är svåra att bygga ut med rimliga kostnader.

Min idé har varit att när en stad uppnår en viss storlek så sätter man stopp. Ingen utbyggnad, inga bostäder eller företag skall tillåtas att nyetableras.

Man får bygga en ny tätort från grunden på annan plats.  Fördelen med en nystart är att man kan planera in allt från början och planera för en långsiktig geografisk expansion intill en viss gräns.

Annonser

2 Responses to Bra med megastäder?

  1. Boman skriver:

    Det stora problemet är ju inte Stockholmstrafiken utan att all trafik från norr till söder och tvärtom måste passera Essingeleden.Om de inte ska köra via Västerås, som skulle vara en omväg på bra många mil. Den är en bit av E4/E20 och ingen lokalgata som det låter i media.

    • Reflektioner skriver:

      Ja (mp) har missförstått det mesta i projektet. Tyvärr har (s) dragits med i dumheterna. Men de vann inte valet så (s) kan kanske tänka nytt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: