Medeltidsborgar??

Ska det vara så förbannat svårt att bygga hus med rimliga tillräckliga egenskaper utan att det kostar en förmögenhet??

Ett politiskt parti i stockholmstrakten har förslagit att man kunde bygga mindre halmhus, det gör man i Norge med framgång påpekas det.

Det är just nu ett stort behov av studentbostäder, dvs små helst billiga bostäder.

Men det gäller inte bara studenter. Det finns tre kategorier som har behov av mindre lägenheter: Ungdomar, pensionärer och ensamstående.

Moderaternas filosofi att samhället/politiker har inget ansvar för bostadsbyggandet, den för dem heliga marknaden skall fixa det någon gång i framtiden,  har gett en situation där det råder akut bostadsbrist på många håll.

I Stockholm är över 50% ensamhushåll, men det som byggs det är nästan alltid stora bostäder.

Det sk miljonprogrammet skälls som misslyckat i många avseenden , men på vilket sätt är nya större hus bättre? Har det skett någon utveckling förutom mer bling-bling i köket och handdukstorkare i badrummet? Hur har de seriösa företagen i branschen som tex NCC, och Skanska (det är ingen tillfällighet att jag utelämnar PEAB)  utvecklat byggteknologin, planlösningar och arkitektur?  Dyra arkitekter ritar fortfarande kuber till konstnärspriser. Hur är det med den tidigare usla ljudisoleringen? Det har varit den ena skandalen efter den andra i byggbranschen, bygger med surt virke så att husen möglar, felaktiga isoleringsmetoder mm. Vet man inte vad man håller på med? Kompetensen tycks vara låg liksom ansvaret för det man gör.

Hus byggs ungefär som man byggde medeltida borgar, massor med cement och järnskrot, tungt och maffigt. Är det utveckling?

Visserligen har trätekniken börjat komma även för mindre fler- våningshus, men det är väl det enda nytänkandet på decennier i denna bransch.

Men för att återgå till ungdoms- och studentproblematiken, måste dessa kategorier med nödvändighet bo i en betongborg?

Svaret är naturligtvis nej. Det finns företag som tillverkar barackmoduler som ofta används som tillfälliga kontor eller liknande. Dessa kan anpassas som bostäder fullt  tillräckliga både för studenter och ungdomar som instegsbostad. Säkert skulle många pensionärer acceptera denna typ av bostad som permanentbostad.  För att inte tala om ensamstående oavsett ålder.

Vika möjligheter finns det för ensamstående att skaffa ett eget hus? Inga alls för individer med låga eller normala inkomster.   Den oerhörda fördel och standard som det innebär att inte ha mer eller mindre konstiga individer omkring sig i ett hyreshus, den är reserverad för det heliga folket (nej inte judarna denna gång) , familjer med två arbetande.  Med eller utan barn. Tack var den perverterade subventionen av daghemmen så kan en stor del av denna kategori skaffa eget hus.   Det innebär i praktiken en enorm förmögen- hetsöverföring till en speciell kategori.

Surfade lite på nätet och kollade. Det minsta och billigaste hus jag hittade  var på 93 kvadratmeter och kostade 516000:- utan bottenplatta och tomt. Det gör väl uppåt 1 miljon med allt runt omkring beroende var man vill bygga.   

En ensamstående skulle säkert acceptera ett hus  på 6o-70 kvadratmeter. Dessutom, måste det  vara högsta standard på allting vilket höjer priset?  Det går att pruta en hel del på detta utan att det blir problem.  Är  det kanske statliga byggnormer som gör det svårt att bygga billigt?  Jag vet inte just nu.

Förslag till regeringen eller möjligen Boverket: Utlys en tävling som går ut på att skapa ett hus som ensamstående har råd att köpa.  Med förenklat regelverk om det behövs. Tekniska högskolor skulle lämpligen delta.

Beträffande finansiering: Om regeringen anser att en tvåbarnsfamilj skall subventioneras med mer än 20000/mån så  är det rimligt att ensamstående får 3 – 5000/mån i stöd för att finansiera lån till eget hus.


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: