Skarv och säl rensar skärgården på fisk

I TV4-nyheterna 100716 så uppmärksammade man att fisket i skärgården minskat katastrofalt.  Inne i skärgårdarna kan man inte skylla på trålarna som dammsuger  havet på fisk.

Den sannolika förklaringen är den explosionsartade ökningen av skarv  och säl i skärgården. På 70-talet fanns det 2000 sälar i Östersjön, idag ligger antalet runt 30000.  En säl äter flera kilo fisk per dag.   Skarvarnas förökar sig exponentiellt och det stora antalet  gör att  mängden fisk de förbrukar blir sammantaget avsevärda kvantiteter varje dag.  Skarven är fågelvärldens motsvarighet till vargen. En fullständigt vidrigt djur som det inte finns någon anledning att  skydda. En reducering med minst 80% vore  en lämplig korrigering. Inte nog  med att den vräker i sig fisk den förstör  naturen fullständigt  där den häckar.  Ett osannolikt vidrigt djur i klass med vargen.

Skarven förökar sig med en pervers takt. På 80-talet fanns det ca 755 par i Östersjön, idag ca 45000 par.   Det är givet att detta får kraftig inverkan på fisket.  Man försöker sätta ut ädelfisk i skärgården  vilket i dagsläget  är meningslöst.  De blir säl- och skarvmat direkt.

PÅ 1800-talet så var skarven utrotad i Östersjön. På den tiden vidtog man de åtgärder som  behövdes för att freda fisket.  Det finns möjligheter till jakt enligt Länsstyrelsens regler. Dessa regler är så  restriktiva att det har knappast någon effekt alls.

Precis som man på 1800-talet bestämde att rovdjuren skulle utrotas så måste något liknande göras med säl och skarv. Kanske inte till utrotning men en reducering av sälstammen till 10000 djur och en reducering av skarven till 5000 par i Östersjön det är vad som behövs.  Det innebär fri jakt ett antal år tills man bedömt att målet uppnåtts.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: