Power Meet

Det har varit stort uppslag i media om Power Meet i Västerås.  Ett jippo där ca 10000 ägare av äldre bilar, i huvudsak amerikanare från 50- och 60-tal, träffas  varje år för socialt umgänge och beundran av vinterns jobb i garaget.

Media kallar jippot för raggarträff eller liknande vilket är nästan helt fel. Den sk raggarkulturen fanns i huvudsak på 50- och 60-talet med de speciella värderingar och attribut som var förknippade med denna.

Den kulturen  försvann för säkert minst 25 år sedan.

Vad PM handlar om idag är istället en kultur av teknisk karaktär där det går ut på att rusta upp amerikanska bilar av  nämnda årgångar till näst intill nyskick. De här bilarna är unika vad avser design och motorisering. V8-or var standard i de här bilarna och  effekterna var avsevärda.

I dag så trimmas de ofta till ännu häftigare effektuttag. V-8-mullret tilltalar många som något särskilt kraftfullt.  De är törstiga men det är sekundärt i sammanhanget.  De används sällan som bruksbilar.

Det handlar om veteranbilar med speciellt stuk som imponerar på de flesta. Det är en fantastisk  insats som många gör i sina garage, man lägger tusentals timmar på att få dessa bilar tip top.

Jag tycker det kan betecknas  som en kulturgärning i sitt sammanhang.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: