Maskerat försörjningsstöd

Dumheterna duggar tätt just. Det senaste nygamla: ”Rätt till heltid”.   Nu  begränsat till kommunalanställda. Tidigare gällde det tvärs över.

Det framgick i en av Ylva Thörns artiklar att huvudproblemet var att deltidsanställda hade svårt att leva på sin lön.

Då uppstår frågan: Vad har arbetsgivaren med det att göra?  En arbetsgivare försöker att driva verksamheten så effektivt som möjligt. Det medför ibland, som kanske i kommuner och landsting, att  deltidstjänster används vid toppbelastningar.

Samma sak  är normalt i handeln sedan mycket länge.  Det är självfallet inte arbetsgivarens sak att garantera en anställds  levnadsstandard.   Det är upp till den enskilde att skaffa sig utbildning och jobb i rätt bransch. Det gäller i alla andra sammanhang. Varför skall det inte gälla för offentliganställda??

Räcker inte lönen så får man väl gå till soc för stöd.  Här menar man att detta stöd skall ske maskerat i form av omotiverad  arbetstid.

Referensen till Nynäshamn imponerar inte. Det var ett experiment där det önskade resultatet var givet från början.

Uppdatering 100624:

I en debattartikel i SVD så skriver Claes Borgström bla:

….i vårt rödgröna budgetalternativ avsätter vi en miljard över två år för att stimulera framväxten av heltidstjänster i kommuner och landsting. Vi vill att deltid ska vara en möjlighet och heltid en rättighet. Om inte denna satsning och parternas arbete ger resultat är vi beredda att lagstifta.”

De rödgröna bedömer alltså att kostnaden för heltid är minst 500  miljoner per år. Efter två år så för kommunerna ta över kostnaden för det nya Sovjetsamhället.

SVD

Annonser

4 Responses to Maskerat försörjningsstöd

 1. Anna skriver:

  Kan bara applådera ditt inlägg. Förslaget/löftet gör mig bara arg – det är vansinne att arbetsgivaren ska tvingas erbjuda heltider som det inte finns underlag till. Det säger sig självt att det blir dyrt och ineffektivt.

  Vad hände med individens eget ansvar? Kanske är det snarare så att kvinnor måste lära sig att förhandla och ställa krav och själva ta ansvar för att vidareutbilda sig. Jobbar man deltid har man ju tid över till att bättre på sina möjligheter.

 2. […] i samhället. Att skapa fler lågstatusjobb som framför allt kvinnor kommer att anställas i är inte lösningen på jämställdhetsproblemen. Snarare cementerar detta de strukturer som finns. Kvinnor behöver få jobb i mer välbetalda […]

 3. […] i samhället. Att skapa fler lågstatusjobb som framför allt kvinnor kommer att anställas i är inte lösningen på jämställdhetsproblemen. Snarare cementerar detta de strukturer som finns. Kvinnor behöver få jobb i mer välbetalda […]

  • Reflektioner skriver:

   När det inte passar kvinnor och feminister så gäller helt plötsligt inte den till leda uttjatade jämställdheten.
   Om inte kvinnor kan hävda sig så skall speciella särlösningar till för att de skall kunna försörja sig!! Det är
   ett pinsamt erkännande från feminister/politiker att inte kvinnor klarar jämställdheten.

   Det skall naturligtvis gälla även kvinnor, att skaffa sig relevant utbildning och söka sig till sektorer där
   anständiga anställningsförhållanden råder.

   Det är det som gäller för män.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: