Posten senaste offret för de giriga demagogerna

Regeringen vill avreglera  postens verksamhet.  I en tidigare debatt i AB så har Åsa Torstensson, ansvarig minister, gett följande svar enligt senaste debattinlägg i AB:

”Regeringen förväntar sig en marknad som fungerar perfekt och där det råder full konkurrens om landets alla postmottagare.”

Det är så dumt att man tror knappt sina ögon.  Man kan tro att det är en uppsats skriven av en förstaårsgymnasist  som läst en introduktionskurs i företagsekonomi.  En marknad fungerar knappast aldrig perfekt.  Aktörerna på marknaden försöker slå ut varandra och  det leder oftast till snedbalanser, i varje fall lokalt.   I detta fall så är man naturligtvis bara intresserad av de bästa bitarna vilket innebär tätorter, ju större ju bättre.  Glesbygden är olönsam. Vem skall sköta postverksamheten i glesbygden?  Det är det frågan gäller. Oppositionen vill att regeringen utser en huvudansvarig för postens verksamhet med skyldighet att bedriva service även i glesbygd.

Det är rimligt och nödvändigt.  I Danmark har man gjort just detta. Det råder samma EU-regler i Danmark som i Sverige vilket Torstensson tydligen ljuger om.

Regeringens demagogiska inställning till marknaden och avregleringar är pinsam. Till och med när man vet att det blir sämre efter avreglering så genomför man den!! Bilprovningen, elmarknaden är exempel.  Det fanns inget större behov av att avreglera apoteken.

Det handlar om något annat, att regeringens polare i  Djursholm, Danderyd och Täby skall kunna tjäna nya pengar på konsumenternas bekostnad.

Man överväger tydligen att sälja ut delar av Vattenfall.   Det är ju ärligt att visa korten före valet.

Annonser

4 Responses to Posten senaste offret för de giriga demagogerna

 1. Henrik Hansson skriver:

  Nej, Åsa Torstensson skriver inte alls som du påstår i ditt citat. Så här lyder citatet:

  ”Med den nya postlagen finns möjligheten att i den framtid då vi har en marknad som fungerar perfekt och där det råder full konkurrens om landets alla postmottagare kunna välja att inte utse en nationell postoperatör”

  Frågan gäller alltså under vilka förutsättningar som Post och Telestyrelsen har möjlighet att INTE peka ut en operatör som leverantör av samhällsomfattande tjänster. Om det osannolika inträffar att vi får en perfekt marknad med många aktörer, ja först då har vi denna möjlighet. Det är allså inte alls samma sak som att regeringen ser framför sig en perfekt fungerande konkurrens.

  • Reflektioner skriver:

   Jag refererar till en debattartikel i AB som är ett svar på tidigare inlägg. Citatet från denna är i praktiken vad hon menar. Hon agerar dessutom som om dessa förutsättningar redan fanns. Så det gör ingen skillnad.

 2. Henrik Hansson skriver:

  Hon har inte skrivit det citat som du påstår. Punkt.

 3. Reflektioner skriver:

  Henrik Hansson är politiskt sakkunnig(?) hos Åsa Torstenson.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: