Ett snaskberoende folk

Så har folkets usla snask- och dryckesvanor uppmärksammats igen. Det är inget nytt, för ca ett år sedan så var ämnet uppe till debatt i Danmark. Konsumtionen av läsk och godis har nått sjukliga nivåer. Av de som intervjuats så säger de flesta att de skulle köpa lika mycket även om det blev dyrare.  Det ger upphov till misstanken att det uppstått ett beroende av narkotisk typ.  Nyligen så hävdades att tom intag av hamburgare   kan utveckla ett beroende. Då är det inte så konstigt att sockerdopade ämnen som godis och läsk kan ge samma problem.

Då är situationen allvarlig, dels beroendet i sig självt, dels pga av de negativa hälsoeffekter som konsumtionen medför.  Det torde vara mest yngre personer som står för merparten av konsumtionen vilket gör det hela ännu allvarligare.  Man kan fråga sig om detta beteende är en följd av föräldrarnas dåliga samvete för att de  jobbar så mycket att de försummar barnen.  Av samma skäl så överöser de ungarna med leksaker och prylar. Ett kompensatoriskt beteende.

Politikerna är livrädda för att ta i saken.  Vem vågar säga att man skall höja skatten på godis och läsk innan ett val??

Det som borde göras är att höja skatten på godis, läsk, smör, margarin, socker och alkohol  med minst 50%.  Det skulle påtagligt förbättra hälsoläget i landet.

Politikerna vet att de experter som yttrat sig har rätt. Men de vågar inte göra vad som borde göras. Det måste tydligen bli en blocköverskridande överenskommelse.

SVD 1

SVD 2

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: