Lärare har inget rum, telefon eller dator!!

Följande är ett utdrag ur en artikel i AB, artikeln är en annons från Lärarnas Riksförbund:

Oacceptabla arbetsförhållanden

Att sitta och ostört och arbeta i skolan, när det inte är lektion, är inte det lättaste.

– Det finns tre datorer på tio lärare. Det finns kanske en telefon på 50 lärare. Det finns varken skrivbord eller arbetsrum på skolorna för lärarna. Hur många yrkesgrupper skulle acceptera det?

Fotnot. Siffrorna som anges i texten är snittsiffror. Det finns skolor som har mer än tre minuter i förtroendetid och andra som är mindre. Och på samma sätt har en del skolor fler datorer per lärare – medan andra skolor inte har någon.

Hela denna artikel är en annons från Lärarnas Riksförbund”

Jag har skrivit om detta förut. Det finns ju inte elementära förutsättningar att arbeta i skolan för lärarna!!!  De har inte eget tjänsterum, inte egen telefon, inte egen dator!!   Man tror knappt det är sant.

I samband med att arbetsgivaren kräver att lärarna skall vara mer närvarande på arbetsplatsen så måste det självfallet skapas möjlighet att vara där.

En annan punkt de tar upp är att läraren har  tid med varje elev endast tre minuter per dag.  Frågan är om det är rimligt att  varje elev varje dag skall ha diskussioner med läraren.  Resonemanget  är en följd av läroplanen Lpo94 där det anges att  undervisningen skall vara individuell och varje elev kör i sitt eget tempo. Det är naturligtvis orimligt eftersom det skapar en omöjlig situation för läraren.  Under- visningen måste vara inriktad på att en majoritet i klassen  följer samma tempo, och klarar det utan individuellt stöd. Denna majoritet måste  rimligen var minst 70%.  Av de 30% som återstår så behöver kanske  hälften extra stöd medan resten tillhör eliten som klarar sig själva.

Lärarna har således inte en egen arbetsplats, hur kan man begära att de och skolan skall fungera??

Vad gör arbetsgivaren, kommunerna åt det?? Ingenting. Det vittnar om ett förakt och ett närmast totalt ointresse för den elementära infra- strukturen i skolorna. Å andra sidan vad gör de fackliga organisa- tionerna i denna fråga??  Några krav på arbetsgivarna har jag inte hört talas om. De missförhållanden som råder är delvis en följd av tandlösa fackliga organisationer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: