Befolkningstillväxten och resursfrågan

På DN debatt tar fyra skribenter upp problemet med jordens överbefolkning. Det kan vara på tiden.  Hittills är det bara Kina som försökt göra något konkret genom ettbarnspolitiken. Dock kommer denna att överges pga av  snedvridning i födda antal pojkar/flickor.

Det här är ett kritiskt ämne som politiker helst vill undvika.  Det beror lite på var i världen man befínner sig. Det är religiösa,  psykologiska och politiska spärrar i detta ämne som orsakar handlingsförlamning.

Samtidigt som man är medveten om en kommande energikris så vill man inte se att energiförbrukningen är starkt kopplad till befolkningens storlek.  Redan idag så är det matbrist på många håll i U-länder.  Lösningen på detta är att effektivisera matproduktion  med nuvarande resonemang, medan diskussionen om befolkningens storlek nogsamt undviks.

Befolkningstillväxten är stark i många U-länder, speciellt i Afrika och Asien.  I I-länderna däremot så är tillväxten svag eller negativ.  Av det kan man dra slutsatsen att  det är det är levnadsstandard och utbyggd infrastruktur som avgör stor eller liten tillväxt.

Jorden är redan nu överbefolkad vilket redan borde ha medfört politiska åtgärder. Så är inte fallet  utan det måste bli akuta kriser innan politiker vågar ta i frågan.

Jag bifogar en länk till Wikipedia där FNs nativitetsstatistik redovisas. Det är två olika tidsintervall och man kan se en viss minskning i tillväxten.

Artikel i DN

Artikel 2  i DN

Wikipedia FNs statistik

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: