180-graderssvängen

I SVD intervjuas Allan Widman av Claes Arvidsson om försvaret.

Skulle man läsa (fp)s åsikter om försvaret för drygt ett år sedan så skulle man bli förvånad minst sagt.  Nu låtsas man att man fått djupare insikter. Man skyller på Ryssland. De har fräckheten att återställa sitt försvar till normal nivå för en stormakt. Stor förvåning hos svenska politiker. Ryssland skulle ju befinna sig på U-landsnivå i decennier. Med denna lysande ”insikt” så lade man ner försvaret för att kunna tilldela sig själva ännu mera ”välfärd”.

Nu har Ryssland haft fräckheten att spräcka planeringen  för den svenska politikerintelligentian.

Hm, hm, vi kanske trots allt måste ha ett försvar.  Nu skall vi även försvara Gotland. Jag var en av de första att påpeka dårskapen med att inte ha militär kapacitet på Gotland. Bo Pellnäs har gjort ett bra jobb med samma argumentation.  Man pratar om luftvärn, två rotar JAS borde vara permanent stationerade på Gotland.

Men dumheterna fortsätter. Det nya försvaret med ett fåtal tusen kontraktsanställda räcker inte för att utgöra ett effektivt försvar. Det är ett misstag att tro att  20 – 30000 hemvärnssoldater kan svara för det tunga försvaret.

Det är ett misstag att avskaffa värnplikten. Kärnan i försvaret måste vara en välutbildad värnpliktsarmé.  Vi har inte råd med att anställa tillräckligt många soldater för att få tillräcklig styrka. De som nu skall anställas är inte mycket mer än en larmstyrka som kan ta första stöten. Sedan måste värnpliktssoldater fylla på.  Hemvärnet skall göra det de är avsedda för, att utgöra ett lokalt försvar.

Sedan kan man diskutera formerna för värnplikten. Fp har även fått insikten att upprustningen kräver högre försvarsanslag. Det är redan en realitet i grannländerna.  Det måste vara som att svära i politikerkyrkan. Det är obehagligt när verkligheten kommer i kapp fiktionen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: