Inget åtal för klotter ??

Inget åtal mot konstfackeleven som organiserade klotter och förstörelse av en T-banevagn som kostade 100000 att återställa. Eleven vägrar att tala om vem som gjorde klottret. Han själv stod och videofilmade vandaliseringen och var den huvudansvarige  som planerat händelsen.

Som framgår av 12:5 och 23:2 nedan så kan han åtalas   för förberedelse till grov skadegörelse. Kan inte polisen brottsbalken???

Brottsbalken:

12 kap.
Om skadegörelsebrott

12:1 §
Den som förstör eller skadar egendom, fast eller lös, till men för annans rätt därtill, döms för skadegörelse till böter eller fängelse i högst ett år. Lag (2003:857).

12:2 §
Är brott som i 12:1 § sägs med hänsyn till skadans obetydlighet och övriga omständigheter vid brottet att anse som ringa, skall för åverkan dömas till böter.

Den som i skog eller mark olovligen tager växande träd eller gräs eller, av växande träd, ris, gren, näver, bark, löv, bast, ollon, nötter eller kåda eller ock vindfälle, sten, grus, torv eller annat sådant, som ej är berett till bruk, dömes för åverkan, om brottet med hänsyn till det tillgripnas värde och övriga omständigheter är att anse som ringa.

12:3 §
Om: brott som i 12:1 § sägs är att anse som grovt, skall för grov skadegörelse dömas till fängelse i högst fyra år.

Vid bedömande huruvida brottet är grovt skall särskilt beaktas, om av gärningen kommit synnerlig fara för någons liv eller hälsa eller skadan drabbat sak av stor kulturell eller ekonomisk betydelse eller om skadan eljest är synnerligen kännbar.

12:5 §
För försök eller förberedelse till grov skadegörelse och försök till skadegörelse samt för underlåtenhet att avslöja grov skadegörelse, döms till ansvar enligt vad som föreskrivs i 23 kap. Lag (2003:857).

23:2 §
Den som, med uppsåt att utföra eller främja brott,

1. tar emot eller lämnar pengar eller annat som betalning för ett brott eller för att täcka kostnader för utförande av ett brott, eller

2. skaffar, tillverkar, lämnar, tar emot, förvarar, transporterar, sammanställer  eller tar annan liknande befattning med något som är särskilt ägnat att användas som hjälpmedel vid ett brott, skall i de fall det särskilt anges dömas för förberedelse till brottet, om han inte gjort sig skyldig till fullbordat brott  eller försök.

I de fall det särskilt anges döms för stämpling till brott. Med stämpling förstås, att någon i samråd med annan beslutar gärningen eller att någon söker anstifta annan eller åtar eller erbjuder sig att utföra den.

SVD

Annonser

8 Responses to Inget åtal för klotter ??

 1. Donald skriver:

  Det framgår inte om han planerade gärningen eller dokumentationen av den.

  Tex kan han ha en idé om att göra en film där det ”klottras” och tar kontakt med en ”klottrare”. Han ”planerar” genom att förbereda kameran, testar att filma i miljön, gör några skisser på hur han tänker sig att han vill att de ska se ut med film vinklar mm. Sen får han en kväll ett samtal där klottraren säger ”ikväll kan du fälja med”.

  Eller så har han planerat rubbet, skaffat fram färg osv.

  Men tyvär får vi inte veta det tydligt enligt formuleringarna ifrån TT.

  • Reflektioner skriver:

   ”Han erkänner dock att han planerat, filmat och redigerat händelsen, skriver Metro.”

   Vad finns det för oklarheter??
   Kan det möjligen vara så att den här typen är son till någon höjdare?? Kanske rentav någon inom rättsväsendet??

 2. Trazan Apansson skriver:

  Skyddande av brottsling någon?

 3. Stig skriver:

  Varför blir inte fotografkompisen åtalad????

  Främjande av brottslighet!
  Undanhållande av bevis!

 4. Allan skriver:

  Donald

  Fint arbete i så fall – för skattebetalarnas pengar (KonstFuck). Då kan jag också ta examen där – bara att bestämma tid med någon tågtrashare så är det klart. Suck.

  • Reflektioner skriver:

   Vi är ju så liberala i Sverige. I varje fall Sveriges politiker. Här är det fult att ställa elementära krav. Vare sig i skolan eller på konst. Eller inom rättstillämpningen.

 5. Sallie skriver:

  This is very interesting, You’re a very skillewd blogger.
  I have joined your rss feed and loo forward to seeking more of your excellent post.
  Also, I have shared your wwebsite in my social networks!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: