Gahrton fel ute

I SVD gör Per Gahrton ett inlägg för att återupprätta jägarkåren som han tycker fått dåligt rykte pga vargjakten och den debatt som förts.

Men hans argumentering är underlig och förvirrad. Han hävdar att det är ”varghatarna” som gett jägarna dåligt rykte!! Han tycks inte läst  någonting av de kommentarer som görs till vargartiklar och i bloggar. De som framställer jägarna som blodtörstiga galningar är ju vargstödjarna!!   Hur kan han ha missat det???

Förmodlingen tror han att de jägare som anmält sig till jakten gör det av något sjukt hat. Det tror jag inte i de flesta fall, däremot så är det nog ett trofétänkande i det. Att ha skjutit ett ovanligt rovdjur det har en viss status i jägarkretsar. Precis som jägare åker till Afrika för dyra pengar för att skjuta ett eller flera av ”de stora”.

Sedan är det en annan sak att jakten organiserades på fel sätt. Man borde tagit ett distrikt i tagit med en veckas mellanrum.  Om det sedan är 50 eller 1000 jägare som deltar det är tämligen ointressant.  Politikerna har sagt att ett visst antal djur skall skjutas,  det är basfakta.

I övrigt så uttrycker han  en naiv naturromantisk attityd som man kan förvänta sig av en miljöpartist. Han hånar dem som känner obehag för vargens närvaro. Han kallar det för ”psykoterapi” att skjuta av varg i vargtäta områden. Som slutkläm kommer naivistens åsikt att vargen är lika naturlig och ”viktig” del i naturen som bytesdjuren!!

Diplomatiskt uttryckt så ökar inte detta inlägg förtroendet för Gahrton.

Annonser

6 Responses to Gahrton fel ute

 1. bo skriver:

  Gharton är alltid fel ute. Jag visste dock inte att han jagade – MP är ju de värsta jaktmotståndarna. Vi får väl hoppas att de inblandade fyra jaktledarna skaffar alcometrar och ser till att baxa honom hem om det blir positivt utslag. Men han kanske nu äntligen ålagts att ha alcolås i fordonet?

 2. Jens skriver:

  Att vargen är en lika viktig del av naturen som bytesdjuren är inte precis någon naiv åsikt. Det är ju bara grundläggande ekologi. För att inte säga sunt bondförnuft. Svårt att tro att någon kan motsätta sig sådana självklarheter.

  • Reflektioner skriver:

   Du får gärna utveckla vad du menar.

  • Reflektioner skriver:

   På vilket sätt är vargen viktig?? Vilken positiv effekt har vargen i naturen?

   Man kan säga att vi haft ett experiment i mer än 100 år utan varg. Har det hänt något negativt í naturen?? Det som hänt är att älgpopulationen tillfälligt varit för stor. Detta är i stort sett korrigerat genom avskjutning. Det positiva med avsaknad av varg överväger stort. ”Grundläggande ekologi ” är något som naturromantiker argumenterar för. Det går ut på att naturen skall sköta sig själv utan mänsklig påverkan.

   Följden av detta är att naturen utarmas på arternas mångfald eftersom de destruktiva krafterna, rovdjuren, kommer att öka och kraftigt decimera de arter som utgör deras bytesdjur. Den ”grundläggande ekologin” i skogen är ett instabilt system som går från det ena ändläget till det andra.

   Detta är inte ett önskvärt tillstånd, som någon önskar. Människan är den enda art som med överblick över situationen med lämpliga metoder kan balansera arterna i naturen så att icke önskvärda fenomen uppstår.

   En annan negativ aspekt är att den stora mängd kött som kan komma människan till del i stället förbrukas av rovdjur. Det är ett dåligt utnyttjande av det som produceras i naturen.

   Den obehagliga sanningen för naturromantiker är att vargen inte har något berättigande i den svenska naturen. Den är enbart en negativ faktor ur flera synpunkter. Viltvård och balansering av arterna sköts bäst av människan, inte av blodtörstiga mordmaskiner som vargar.

 3. Jens skriver:

  Jag hade tänkt utveckla mitt resonemang ovan, men vid närmare eftertanke inser jag att min tid är lite för dyrbar för att jag ska debattera med någon som tror att rovdjuren utgör ”destruktiva krafter” och kallar vargar för ”blodtörstiga mordmaskiner”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: