Vargdebatten har fått sjuka dimensioner

Man blir rätt förbluffad när man läser diverse artiklar i massmedia, även bloggar, om vargen.  Det är en enögd fanatism som närmar sig det sjukliga.  Jägare blir hotade, vågar inte framträda i bild mm. Det borde vara det omvända. Jag tycker mig känna igen drevet. Homofrågan drevs av media och politiker på samma sätt oavsett dårskapen i kärnfrågan. När flocken blivit tillräckligt stor vågar ingen säga emot, istället blir man en medlöpare själv.

Den struktur som kan ses är en motsättning mellan stad och landsbygd. De flesta fanatikerna bor i stan.  Det har  uppstått en klyfta mellan stad och landsbygd, asfaltfolket tycks bara ha en diffus uppfattning om livet på landsbygden. Är det den usla skolan som är orsaken till detta?   Eller någon slags förpuppning i stadsmiljön?  Argumenten för vargen är helt av känslomässig art. Av den enkla anledningen att det finns inga rationella argument för varg.  Denna närmast sjukliga känslomässiga attityden är det en slags kompensation för den stressiga och ensidiga miljön i städerna? På samma sätt som många har hund pga psykiska eller sociala problem eller bäggedera.  Alltså någon form av psykosocialt problem.

I Aftonbladet idag är det flera artiklar i ämnet. Bla så yttrar sig vargforskaren Olof Liberg. Även om han själv är fascinerad av vargen så har han en balanserad uppfattning av vargen och de problem som kan uppstå. Han säger tex ”Det vore en katastrof att släppa vargen fri”.

Exakt, det har vi som tycks tillhöra en minoritet hävdat hela tiden.  Det har också det fåtal vargar som finns redan bevisat med sina härjningar i fårhagar.  När regeringen på 1800-talet tog beslutet att utrota rovdjuren så hade man mycket god grund för detta beslut.

Så går det om man släpper rovdjuren fria. De måste jagas precis som andra djurpopulationer. Romantiker och naivister hävdar att naturen skall sköta sig själv.  Det beror på okunnighet och bristande insikter. Vill vi ha den omtalade mångfalden så fås den bäst genom att människan fungerar som övervakare och regulator.

I en annan artikel i AB så hävdas att det var länge sedan en människa dödades av varg. Ja det är ju inte så konstigt eftersom vargen varit nästan utrotad i mer än 100 år. Men påpekas att en person dödades av varg i Kanada 2005. Men journalisten ”glömde” märkligt nog att för bara ett par månader sedan så dödades en kvinna av två prärievargar i nordöstra Kanada. Prärievargar som är betydligt mindre än den vanliga vargen.

Fanatiker och romantiker bör läsa Libergs inlägg. Det vore nyttigt för att komma ned på jorden  till verkligheten.

AB1
SVD1
SVD2
Länk till ryska erfarenheter av varg

Annonser

12 Responses to Vargdebatten har fått sjuka dimensioner

 1. GPLv3 skriver:

  Bra skrivet. Känner likadant som dig.

  Håller även med dig i argumentet att människan måste vara katalysatorn i det hela, annars kommer det förr eller senare att spåra ur.

  Förpuppningen som du kallar den är en del av den romantik som de utanför glesbygden bygger upp med allt från Disney till att barnprogrammen visar upp att man kan klia en varg bakom örat på skansen och allt är så mysigt.

  Men det är framför allt det kortsiktiga i dagens samhälle jag är mest emot. Om en månad har de största vågtopparna mynnat ut till små krusningar. Och de personer som är emot, är emot på något annat ställe. Om två månader är de och skriker på något annat. Och debatten om varg går inte framåt utan kommer att stanna av och ta fart igen nästa år. På samma sätt och inte kommer vi någon vägen då heller. Stad mot landsbygd. Igen och igen och igen…

 2. scaber nestor skriver:

  Homofob och varghatare.
  nåt annat?
  Judar kanske?

 3. Marilla skriver:

  Nej, det är just Disney som vargförespråkarna inte förlitar sig på. De som anser att också vargen kan ha en plats i naturen använder sakliga argument till skillnad från den andra sidan som använder luddiga argument om t ex inavel för att – minska stammen ytterligare och därmed öka inaveln… Ett antal inlägg från vargmotståndare handlar om att vargen jagar inhumant och t ex ‘äter sina byten levande’. Eh, detta är naturen. Det är så det kan gå till i vildmarken. Jag tror det är dags för dem som bor på landsbygden och säger sig vilja leva nära naturen att skaffa sig grundläggande förståelse och respekt för den. Många har det redan – det är tydligen inte någon majoritet av landsbygdsborna som är motståndare till varg. Men många landsbygdsbor som vill ha vargen kvar känner sig hotade…

 4. Tobias skriver:

  De skattemedel som förs över från storstadsbor till glesbygden bör döpas till ‘vargskatteavdrag’. På så vis förstår de som bor i glesbygden att storstadsborna kräver något i gengäld för att försörja deras livsstil. Ett minimum är att skaffa sig respekt för naturen inklusive vargen och inte tro att man äger den – det gör vi alla gemensamt. Bidrag för stängsel för att skydda boskap sponsrar svenska folket med.

  • Nordjämten skriver:

   @Tobias: Annars är det väl bra mycket som kommer till städerna från oss på landsbygden. Som exempel så önskar jag dig lycka till med att leva ”ett normalt liv” utan all elektricitet som vi producerar.

 5. Reflektioner skriver:

  Marilla:
  Vargen har mer än tillräcklig plats i naturen. 100000 vargar är mer än nog på den här planeten. Dessutom behöver inte vargen finnas överallt. Allra helst som den är en problemart för att uttrycka det diplomatiskt.

  Du låtsas vara var djurvän men det gäller tydligen inte älg och rådjur som får halsen avsliten av ett blodtörstigt rovdjur. Var finns din medkänsla för dessa arter? Är de en sämre sorts djur?

  Du blir riktigt rolig när du talar om för landsortsbefolkningen att de skall lära sig hur naturen fungerar! Är det medveten humor eller omedveten?

  Du exemplifierar perfekt det jag skrivit, den förpuppade asfaltbon som tappat kontakt med verkligheten utanför stadsgränsen.

 6. Reflektioner skriver:

  Scaber Nestor:
  ”Homofob” och ”varghatare” är uttryck som individer använder när de inte kan argumentera sakligt. Tekniken känns igen från invandrar/flyktingfrågan. ”Rasist”, ”Nazist” mm.

  Jo jag är mycket kritisk mot judarnas beteende i Gaza och på Västbanken. Samt mot judarnas dominans över svenska massmedia.

  Var det något mer??

 7. Reflektioner skriver:

  Tobias:
  ”..försörja deras livsstil..” Du är lika rolig som ”Marilla”. Av det sannolika skälet att ni är en och samma personer.

  Jaså du tror att det är städerna som försörjer landsbygden och deras ”livsstil”. Skulle man fråga dig var maten kommer ifrån så skulle troligen svaret bli: Från matfabriken. Nej den mat som det inbillningssmarta asfaltfolket äter produceras nästan gratis av bönder. (Bönder är folk som har gårdar med åkrar där det odlas och produceras råvaror till mat)

  Vi kan väl strypa mattillförseln till städerna och stänga av elen ett par veckor så kanske även du fattar galoppen.

  Destruktiva element skall inte respekteras, de skall bekämpas. Oavsett om de har två ben eller fyra och finns i skogen.

 8. gicklas skriver:

  så rätt som det är skrivet,varg får aldrig någonsin förmänskligas..i övrigt behöver vi inte alls lyssna för de som gillar vargen men hatar jägarna i samma mening,det är samma personer som bloggar dagligdags om precis allt som media för dagen lägger fram åt dom

  när de släcker ner datorn och lägger sej om aftonen har de inte en tanke på varg eller jägare…

  en känd bloggare är jinge,tillika vargvän av stora mått,som skriver såhär om älgen

  ”Man bör nog vara försiktig när man möter dessa djur trots allt, älgar är oberäkneliga och de väger hundratals kilo. I synnerhet älgkalvar kan verka både oskygga och fredliga, men blir kalven rädd så ska man ha klart för sig att den med lätthet kan döda en människa. Tycker man att en älg verkar snäll så har man redan begått det första misstaget, ”snäll” är ett begrepp som vi människor kanske kan förstå, och tycker vi att älgen verkar snäll så har vi förmänskligat den, den är faktiskt bara just en älg´´

  jajamen,det gäller att vara konsekvent om vad som är djur och inte

  • Reflektioner skriver:

   Jo jag känner till Jinge och hans ”moral” som är följande: Han tillåter kommentarer men tar konsekvent bort kommentarer som går honom emot. Endera utan förklaring eller med någon oförskämd motivering. Det är knappast en tillfällighet att hans blogg blivit utnämd till ”fulblogg”.

   Har man läst hans dumflum om vargar och tydligen även andra djur så blir man inte förvånad. Allting har en förklaring.

   • gicklas skriver:

    även viktigt att belysa i sammanhanget är den tidslogik som få verkar ha…en man i 35 års åldern hävdar att han jagat,lekt och gjort flerfaldigt fler aktiviteter i värmlandsskogarna

    halva sitt liv utan att att ha haft det minsta ont av vargen,det innebär alltså att han verkat där under tiden från sin födsel till årtalen 1992-1993 och då fanns det mej veterligt inget vargrevir i de trakter han nämner…

    för övrigt verkar folk ha väldigt svårt att förstå att vargrevir i hemtrakten tömmer skogen hårt på klövvilt…det är vargvänners balans det =/

    jag är visserligen jägare men gillar att se älg och rådjur året om,älgjaktstid är ju bara från mitten på okt till mitten på dec

 9. Reflektioner skriver:

  Man får väl anta att vargflummare anser sig vara djurvänner. Men de rankar djur olika. En del är helt värdelösa vilket är logiken enligt deras värderingar. Tex klövvilt är inte djur med samma rättigheter som varg. De skall vara mat åt vargen. Deras lott är att plågas tíll döds av en flock blodtörstiga rovdjur som sliter strupen av dem.

  Logik är inte naturromantikers starka sida. Vilket är naturligt eftersom deras resonemang är helt känslomässigt baserat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: